Connect with us
17 septembrie - Ziua Mondială a Siguranței Pacienților

Știri

17 septembrie – Ziua Mondială a Siguranței Pacienților

Pe 17 septembrie, în toate țările lumii se sărbătorește Ziua Mondială a Siguranței Pacienților. Tema acestui an este „Siguranța cadrelor medicale, o prioritate pentru siguranța pacientului”. A fost și încă este un an greu, pentru toată lumea, un an în care sistemul medical a fost greu încercat, în care foarte mulți oameni au devenit pacienți fără voia lor.

Ziua Mondială a Siguranței Pacienților

17 septembrie 2020 – Organizația Mondială a Sănătății, partenerii internaționali și toate țările lumii sărbătoresc Ziua Mondială a Siguranței Pacienților. Această zi a fost a fost stabilită în luna mai a anului 2019,  la cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătății. În aceeași zi a fost adoptată și rezoluția WHA72.6 privind „Acțiunea globală privind siguranța pacienților”.

OMS arată că peste 134 de milioane de îmbolnăviri asociate îngrijirilor spitaliceşti au loc, anual, în ţările sărace şi în cele în curs de dezvoltare. Se estimează că aceste îmbolnăviri provoacă în jur de 1,6 milioane de decese anual.

Mai mult, specialiştii OMS sunt de părere că în jur de 15 la sută dintre cheltuielile spitalelor merg pentru îngrijirea pacienţilor îmbolnăviţi în spitale.

Cazuri care ar putea fi evitate

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății susțin că 80 la sută dintre aceste cazuri ar putea fi evitate, prin respectarea măsurilor sanitare din unităţile medicale.

Scopul înființării Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului vizează îmbunătățirea siguranței pacientului și implicarea publicului în siguranța asistenței medicale. Totodată, această zi urmărește promovarea acțiunilor globale pentru creșterea siguranței pacientului și reducerea daunele pentru pacienți.

„Anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienților în cursul asistenței medicale oferite în cadrul spitalelor și sunt afectați 4 din 10 pacienți tratați în cabinetele medicilor de familie și în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%”, a transmis Organizația Mondială a Sănătății, prin intermediul unui comunicat de presă.

În 2019, de Ziua Mondială a Siguranței Pacienților au avut loc mai multe manifestări în marile orașe ale țării. Au participat autoritățile și instituțiile publice locale, spitale private și de stat, medici de familie, fundații și asociații de pacienți.

 

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top