Connect with us
Astăzi are loc prima eclipsă de lună din 2020. De unde o puteți vedea

Știri

Astăzi are loc prima eclipsă de lună din 2020. De unde o puteți vedea

Astăzi, 10 ianuarie, are loc prima eclipsă de lună din anul 2020. Este vorba despre o eclipsă prin penumbră care poate fi observată de pe tot teritorul României.

Astăzi are loc prima eclipsă de lună din 2020. De unde o puteți vedea

Fenomenul astronomic are startul la ora 19:08 (intrarea în penumbră) şi se încheie la ora 23:12 (cu ieşirea completă din penumbră). Maximul fenomenului va avea loc la ora 22:10, când aproape tot discul Lunii se va afla în penumbra Pământului.

Pentru că penumbra nu este foarte întunecată, va putea fi observată numai o reducere în strălucire a Lunii, şi o ușoară modificare a coloritului. Luna va părea mai gălbuie.

De pe teritoriul României eclipsa de astăzi poate fi observată pe tot parcursul desfăşurării. O astfel de eclipsă înseamnă că Luna nu intră de loc în umbra Pământului.

Următoarea eclipsă de lună din acest an va avea loc pe 5 iulie și va fi tot în penumbră. De la formarea Lunii, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, aceasta se îndepărtează de Pământ cu cel puțin 4 centimentri anual.

În perioada de rotaţie a satelitului în jurul Pământului, care durează aproximativ 29 de zile şi jumătate, se disting patru faze: Lună Nouă, Primul Pătrar, Lună Plină, Ultimul Pătrar. Eclipsa are loc de fiecare dată în momentul fazei de Lună Plină, atunci când Soarele este în opoziţie cu Luna.

Citește și: Horoscop 10 ianuarie 2020. Vești bune pentru Pești

Citește și: Andreea Antonescu și Ștefan Manolache s-au despărțit

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top