Connect with us
Boală extrem de gravă, depistată în Satu Mare! Medicii sunt în alertă maximă

Știri

Boală extrem de gravă, depistată în Satu Mare! Medicii sunt în alertă maximă

Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare a instituit miercuri măsuri speciale de protecţie pe raza mai multor localităţi după ce a fost depistat un nou caz de pestă porcină africană.

Potrivit sursei citate, după depistarea unui nou focar de pestă porcină africană în localitatea sătmăreană Bercu Nou, prefectul Darius Filip a convocat CLCB, care a adoptat un planul de măsuri pentru controlul bolii.

„Conform Planului de măsuri, începând cu 14.03.2018 se stabileşte o zonă de protecţie în jurul focarului din Bercu Roşu, cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Bercu Nou, Micula Nouă, Micula (parţial), Bercu şi fondurile de vânătoare: FV 15 Micula, FV 16 Noroieni.

De asemenea, se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului, cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Nisipeni, Cidreag, Porumbeşti, Halmeu, Dabolţ, Mesteacăn, Agriş, Ciuperceni, Micula, Lazuri, Noroieni, Peleş, Pelişor şi fondurile de vânătoare: FV 14 Halmeu, FV 17 Lazuri”, precizează sursa citată.

De asemenea, mişcarea animalelor din zona de protecţie şi supraveghere este restricţionată. Niciun animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici, dar boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează direct omul, deşi omul reprezintă un vector important în diseminarea acestei boli exotice fie prin contact direct fie prin intermediul unor produse, furaje sau alte instrumente.

În judeţul Satu Mare mai există un focar de pestă porcină africană în localitatea Micula.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Boală extrem de rară descoperită la Bacău. Medicii sunt în alertă

O boală extrem de rară, care poate fi mortală, a fost descoperită la Bacău. Iniţial, medicii nu şi-au dat seama despre ce este vorba întrucât afecţiunea se manifestă ca o gripă banală.

Medicii de la Spitalul din Bacău au făcut descoperirea în cazul unei femei de 76 de ani, internată cu sindromul Stevens-Johnson.

Această boală se manifestă printr-o reacţie severă a pielii la medicamente sau infecţii.

Sindromul Stevens-Johnson este o afecţiune extrem de rară

Iniţial, sindromul Stevens-Johnson se manifestă prin aceleaşi simptome ca şi gripa, după care pacienţii prezintă o erupţie dureroasă de culoare roşiatică care se răspândeşte şi dă o senzaţie de usturime.

În cele din urmă, este posibil ca stratul epitelial să moară şi să se decojească.

Boala poate să fie fatală pentru copii, deoarece organismul celor mici rezistă cu greu simptomelor. Sindromul Stevens-Johnson apare, de regulă, şi la adulţii infectaţi cu virusul HIV.

CITEȘTE ȘI: ALERTĂ în Iași. Boala a fost confirmată la mai mulţi pacienţi

Un spital a fost băgat în CARANTINĂ. Boala este extrem de contagioasă

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top