Connect with us
București: Un cutemur major va fi devastator!

Știri

București: Un cutemur major va fi devastator!

Vești negre pentru Capitală! În București sunt aproximativ 4.000 de clădiri cu pericol de prăbușire în cazul unui cutremur major, nu doar 1.600 așa cum se arată în Lista imobilelor expertizate de Primăria Capitalei. Rezultatele investigațiilor făcute de ARCEN sunt îngrijorătoare, potrivit știrilekanald.ro

„Traim intr-un oras in ruina. Exista riscul sa ne pierdem viata in acest oras. Starea patrimoniului construit este dramatica”, avertizeaza reprezentantii ARCEN, dupa ce au inventariat 25 de zone protejate in cadrul proiectului Catalog Bucuresti.

„In lista oficiala a imobilelelor expertizate tehnic a Primariei Capitalei sunt 1.600 de imobile cu risc seismic I, pericol de prabusire. In aceeasi lista, inca vreo 2.000 de imobile sunt incadrate in categorii de urgenta I, II sau III, dar neincadrate in clase de risc seismic.

Acele 2.000 de cladiri incadrate in categorii de urgenta, dar nu si in clase de risc seismic sunt de fapt tot imobile cu risc seismic I. Deci, Bucurestiul oficial nu are doar 1.600 de imobile cu risc seismic I, ci aproape 4.000 in pericol de prabusire in cazul unui seism mare.

Asta, doar oficial”, a explicat Edmond Niculusca, presedinte ARCEN, dupa ce echipa de voluntari (arhitecti si urbanisti) a asociatiei a cercetat starea constructiilor din zona protejata a orasului.

Câte cladiri cu risc seismic există

„ARCEN nu face expertize seismice, dar Asociatia pentru reducerea riscului seismic, partener in proiectul Catalag Bucuresti, prin ingineri structuristi, explica unde sunt probleme structurale si indica atentionari pentru o serie de imobile,

dar e clar ca in 2020 (cand se va incheia cartarea celor 98 de imobile din zone protejate, n.r) nu vor fi doar 4.000 de cladiri care reprezinta risc seismic, ci poate 10.000 care au probleme serioase structurale.

Și, sa fii primarul unui oras sau sa candidezi, avand o astfel de statistica, care arata foarte clar ca exista vreo 10.000 de cladiri cu risc seismic, nu poti sa aspiri la functie fara sa vii cu o propunere de solutie”, a precizat presedintele Asociatiei, potrivit News.ro.

Care sunt categoriile de risc seismic

Potrivit ARCEN, Calea Mosilor, strada traditionala comerciala, are in total 113 imobile dintre care construite, fara parcele libere sunt 98, iar 32 sunt monumente istorice. 7,8% dintre imobilele din zona protejata Calea Mosilor sunt construite intre 1990 si 2000, cand nu existau regulamente de zona protejata.

Dupa anul 2000, 6% dintre imobile sunt construite in zona protejata si 15 parcele sunt neconstruite. Sunt 32 de monumente istorice si 11 propuse spre clasare in aceasta zona.

Respectarea de inaltime in zona protejata Calea Mosilor, neconforma cu regulamentul – 53 sub limita impusa de lege in anul 2000 si peste limita impusa de lege in anul 2000 sunt 22 de imobile.

La categoriile risc seismic: in clasa I sunt incadrate 5 imobile, 2 imobile cu risc II, 28 de imobile la categorii de urgenta, neincadrate in risc seismic, dar care risca sa se prabuseasca, un imobil expertizat, propus spre demolare, si 52 nu sunt expertizate.

Citește și: Gheorghe Mărmureanu a spus când ar putea veni un cutremur important în România

S-a descoperit ca sunt 27 de cladiri pe Calea Mosilor in pericol de prabusire a unor elemente decorative, fatade sau intreaga constructie, dintre care 12 sunt monumente istorice si au un grad grav de prabusire.

Zece cladiri si 113 risca oricand sa se probuseasca, conform datelor culese de ARCEN prin proiectul Catalog Bucuresti.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top