Știri
Update: Cazul Gabriel Oprea: Audierea in Senat va fi saptamana viitoare, iar votul in plen peste doua saptamani
Cererea DNA, formulata de procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, privind incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa in cazul politistului Bogdan Gigina, va fi discutata luni de conducerea Senatului, care va trimite dosarul la Comisia juridica, pentru elaborarea unui raport ce urmeaza sa primeasca votul plenului, informeaza News.ro.
Citeste si: Oprea se declara nevinovat de moartea politistului Gigina: „DNA uita ca a cazut intr-o groapa”
Citeste si: DNA cere urmarirea penala pentru Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpa
Update 14:04: Biroul Permanent al Senatului a stabilit, luni, transmiterea dosarului prin care DNA cere inceperea urmaririi penale in cazul senatorului Gabriel Oprea la Comisia juridica, Oprea urmand a-si studia dosarul pe tot parcursul saptamanii, iar audierea acestuia va avea loc saptamana viitoare. Votul in plen va fi dat peste doua saptamani, informeaza News.ro.
Dosarul prin care DNA cere urmarirea penala a lui Gabriel Oprea, care contine 28 volume, urmeaza sa fie deschis, luni dupa-amiaza, la Comisia juridica din Senat. Dupa acest moment, senatorul Gabriel Oprea poate veni la comisie, pentru a vedea acuzatiile care i se aduc.
Lunea viitoare urmeaza ca membrii Comisiei juridice sa prezinte in Biroul Permanent al Senatului calendarul votului in cazul Gabriel Oprea. Cel mai probabil, audierea lui Oprea in Comisia juridica va avea loc martea viitoare, in aceeasi zi urmand a se vota si raportul comisiei juridice.
Dupa finalizarea raportului, votul in plenul Senatului urmeaza sa fie dat in plen, cel mai probabil peste doua saptamani, luni.
Potrivit articolului 150 din Regulamentul Senatului, forul legislativ are dreptul sa ceara doar urmarirea penala a senatorilor care sunt sau au fost membri ai Guvernului.
In cazul in care presedintele Senatului primeste o solicitare a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a aproba o cerere de urmarire penala a unui senator care este membru al Guvernului, respectiva solicitare este adusa la cunostinta Biroului permanent al Senatului, de indata, relateaza News.ro.
Biroul permanent al Senatului are obligatia sa ceara Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari sa prezinte, in cel mult 5 zile, o prima evaluare a respectivei solicitari si o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea senatorului si pentru a studia documentele inaintate de procurorul general.
Pe baza evaluarii preliminare, Biroul permanent al Senatului va fixa un termen de depunere a raportului de catre Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile.”
Audierea senatorului care este membru al Guvernului este obligatorie, iar in cazul in care acesta refuza sau se afla in imposibilitate obiectiva de a se prezenta in fata comisiei, acest fapt trebuie consemnat in raportul Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari.
In situatia in care senatorul in cauza se afla in imposibilitate obiectiva de a se prezenta la audiere, se va fixa un nou termen. Raportul comisiei se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti.
Potrivit Regulamentului, rapoartele cu privire la cererea de incepere a urmarii penale se dezbat in plenul Senatului in cel mult 5 zile de la depunerea lor la Biroul permanent.
La dezbaterea asupra cererii de incepere a urmaririi penale iau cuvantul presedintele comisiei care a intocmit raportul, senatorul la care se refera cererea respectiva si, dupa caz, cate un reprezentant al fiecarui grup parlamentar, dupa care se trece la vot.
Hotararea privind cererea de urmarire penala, al carei proiect este intocmit de Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari, se adopta cu votul majoritatii senatorilor prezenti, cu respectarea prevederilor art.67 din Constitutia Romaniei, republicata.
Votul este secret si se exprima prin bile. Hotararea prin care Senatul cere sau nu cere urmarirea penala se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
In cazul in care Senatul decide sa ceara urmarirea penala, presedintele Senatului va comunica acest lucru procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Directia Nationala Anticoruptie a solicitat joi procurorului general sa trimita Senatului cerere pentru inceperea urmaririi penale fata de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea va ajunge astfel pentru a treia oara la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitari DNA de urmarire penala, de data aceasta pentru ucidere din culpa, dupa ce, in februarie, Senatul a aprobat doua cereri de urmarire penala pentru abuz in serviciu, in cazul limuzinei DIPI si in cel al folosirii abuzive a coloanei oficiale.
In ultimele doua cazuri, fostul ministru de Interne si vicepremier nu a avut sorti de izbanda in fata senatorilor. Pe 3 februarie 2016, Senatul a aprobat urmarirea sa penala in dosarul coloanei oficiale, fiind acuzat ca a facut abuz de prevederile legii in acest caz.
Potrivit procurorilor, in perioada in care a fost ministru de Interne, Oprea a fost insotit de echipaje ale Politiei Rutiere „in cvasitotalitatea deplasarilor”, incluzand deplasarile zilnice la sediul ministerului si cele saptamanale la sedintele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant si cand mergea acasa.
Oprea realiza in medie aproximativ cinci deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale Politiei Rutiere. Spre exemplu, in perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasari cu coloana oficiala, in timp ce premierul a avut 814 deplasari, iar presedintele a avut 580 de deplasari.
Cererea a fost atunci aprobata cu 102 voturi „pentru”, 30 voturi „impotriva”, iar un vot a fost anulat.
Doua saptamani mai tarziu, DNA a cerut urmarirea penala a lui Gabriel Oprea intr-un alt dosar, acuzatiile fiind de abuz in serviciu legat de cumpararea de catre DIPI a unui Audi A8 pentru protectia demnitarilor, cu bani care erau destinati doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei, masina pe care ulterior a folosit-o doar fostul ministru al Internelor.
Senatul a aprobat atunci solicitarea DNA cu 71 de voturi ”pentru”, 52 de voturi ”impotriva”, iar un vot a fost anulat.
Vineri, dupa ce fusese solicitat avizul pentru urmarirea sa penala, Oprea scria, pe Facebook, ca este nevinovat pentru moartea politistului Bogdan Gigina, precizand ca el nu se afla intr-o coloana oficiala si nu venea de la o intalnire privata, ci de la SRI, aflandu-se in timpul serviciului, si acuza DNA ca nu mentioneaza ca moartea politistului a fost provocata de o groapa.
„Dupa aproape un an, procurorii DNA au anuntat ca solicita aviz pentru inceperea urmaririi penale fata de mine, in legatura cu accidentul in care a murit Bogdan Gigina. Am spus-o si o repet: regret enorm aceasta pierdere si cuvintele sunt prea putine pentru a descrie cat de mult m-a marcat, ca parinte mai ales, tragedia din octombrie 2015”, a scris Oprea.
El sustinea ca, citind comunicatul DNA, este de parere ca „procurorii sunt pe un drum gresit”.