Știri
Ce a decis CSM cu privire la revocarea lui Augustin Lazăr
Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute pe 13 noiembrie solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de avizare a revocării din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.
„Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit ca solicitarea ministrului Justiţiei de avizare a revocării din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Augustin Lazăr să fie analizată în şedinţa din data de 13 noiembrie, ora 10,00”, se arată într-un comunicat al CSM, transmis joi AGERPRES.
Avizul motivat va fi înaintat Ministerului Justiţiei la data de 21 noiembrie, precizează sursa citată.
Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului.
Tudorel Toader a anunţat miercuri că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr.
Forumul Judecătorilor îi cere lui Toader sa renunțe la revocare
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au solicitat joi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să abandoneze procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.
„Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, asociaţie profesională a judecătorilor, şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, asociaţie profesională a procurorilor, solicită ferm ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să abandoneze imediat procedura de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr.
O astfel de procedură, care ocoleşte practic garantul independenţei justiţiei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui rol este unul pur decorativ, şi care nesocoteşte dreptul la apărare al procurorului supus revocării, a fost profund criticată de Comisia de la Veneţia, GRECO şi Comisia Europeană şi pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană şi în Consiliul Europei şi însăşi existenţa democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ şi descurajant transmis unei părţi importante a corpului magistraţilor”, se arată într-un comunicat al Forumului Judecătorilor.
Forumul Judecătorilor arată că, în contextul modificării pachetului de legi privind funcţionarea sistemului judiciar din România, Comisia de la Veneţia a subliniat, în cuprinsul avizului nr. 924/2018, „necesitatea asigurării autonomiei parchetelor din perspectiva modalităţii de numire şi revocare din funcţie a procurorilor-şefi, astfel încât să se asigure protecţia magistraţilor faţă de imixtiuni politice”.
„Se constată, pe de o parte, o creştere a implicării factorului politic în activitatea Ministerului Public, iar, pe de altă parte, necesitatea unor ‘garanţii corespunzătoare în ceea ce priveşte transparenţa, independenţa şi sistemul de control şi echilibru al puterilor în stat’.
Astfel, în acelaşi sens, Comisia a statuat că ‘o măsură principală pentru a întări independenţa parchetelor şi a procurorilor ar consta în revizuirea, în contextul unei viitoare revizuiri a Constituţiei României, a prevederilor articolului 132 (1) al Constituţiei României.
La nivel legislativ s-ar putea avea în vedere, în privinţa chestiunii revocării, modificarea Legii nr. 303/2004, astfel încât avizul CSM să capete caracter obligatoriu’.
Precizăm că această viziune privind creşterea independenţei Ministerului Public şi, concomitent, excluderea vreunei ingerinţe a factorului politic în activitatea parchetelor este constantă în opiniile Comisiei de la Veneţia, în special raportat la situaţia României”, spune Forumul Judecătorilor.
În opinia acestuia, desfăşurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului CSM, al cărui aviz are caracter consultativ, şi fără a oferi un drept la apărare procurorului supus revocării nu ţine seama nici de rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de criteriile de la Copenhaga, „procurorii de rang înalt fiind trecuţi practic sub controlul exhaustiv şi nelimitat al ministrului Justiţiei, fiind desconsiderat rolul Consiliului Superior al Magistraturii în gestionarea carierei acestor magistraţi”.
Citește și: Tudorel Toader a cerut revocarea lui Augustin Lazăr. Reacţia procurorului general