Știri
Ce este regulamentul 458/2017 și cum îi afectează pe românii care pleacă din țară
De ieri a intrat în vigoare Regulamentul 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen.
Acest regulament prevede ca autoritățile din UE, inclusiv Poliția de Frontieră Română, să efectueze verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre. S-ar putea ca din cauza acestor verificări timpul de așteptare pentru trecerea frontierei să fie destul de mare, scrie Capital.ro.
În ce constă verificările de la graniță
Aceste verificări presupun examinarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv dacă beneficiază de dreptul la liberă circulație. Controalele se vor înăspri atât la intrarea într-un stat membru cât și la ieșirea din acesta.
Se vor consulta bazele de date din Sistemul de Informații Schengen (SIS), dar și cele ale Interpolului privind documentele de călătorie pierdute ori furate.
S-a ajuns la reintroducerea acestor verificări din cauza amenințărilor teroriste tot mai accentuate în ultimii ani în Europa. Autoritățile europene spun că prin acest set de măsuri statele membre doresc să intărească securitatea internă sau sănătatea publică. Acest regulament se aplică pentru toate frontierele, fie că sunt aeriene, terestre sau acvatice.
Pentru a-i ajuta pe cetățenii români care ies din țară, Poliția a dezvoltat o aplicație online disponibilă pe pagina politiadefrontiera.ro. Această aplicație prezintă media timpilor de așteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei.
CITEȘTE ȘI: România ar putea scăpa de MCV, principalul obstacol în aderarea la Schengen
CITEȘTE ȘI: Vești bune pentru românii din DIASPORA! De ce taxe scapă
Timpii de așteptare vor fi cuprinși, conform estimărilor făcute având în vedere experiențele anterioare, între 20 și 110 minute, mai ales dacă vorbim de punctele de trecere a frontierei din județele Arad și Bihor.