Connect with us
De ce sarbatorim Ziua Europei pe 9 Mai

Știri

De ce sarbatorim Ziua Europei pe 9 Mai

9 Mai este o zi de bucurie pentru romani din trei motive: este Ziua Europei, Ziua Independentei si se sarbatoreste Victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Exista doua motive istorice pentru care sarbatorim Ziua Europei pe 9 mai si nu pe o alta data. Aceasta zi marcheaza terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial pe 9 Mai 1945, cand Germania nazista a fost invinsa de Coalitia Natiunilor Unite. De asemenea, pe 9 Mai 1950, ministrul francez de Externe, Robert Schumann, propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania de Vest. Acela a fost practic momentul in care s-a nascut Uniunea Europeana.

Gura Humorului, intr-un top al celor mai frumoase orasele din Europa, realizat de japonezi

PROFETIA facuta de BABA VANGA! Cand va fi EUROPA condusa de MUSULMANI

ZIUA EUROPEI. Mai multe state aveau sa se uneasca procesului de constructie a unei noi Europe, dupa ce s-a format Comunitatea Carbunelui si Otelului. Desi initial era vorba doar despre o uniune economica intra cele mai puternice state din Europa, Franta si Germania, aceasta a devenit in timp o uniune in drepturi, in libertati si in simtiri.

ZIUA EUROPEI. Uniunea Europeana crestea cu 4 state in anul 1951, cand statele Beneluxului (Belgia, Luxembourg si Olanda) si Italia aderau la aceasta comunitate. Ulterior, la acest complex proiect de constructie europeana au aderat Irlanda, Marea Britanie si Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania si Portugalia (1986), Suedia, Austria si Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia si Ungaria si la 1 ianuarie 2007 Bulgaria si Romania. Din iulie 2013, o alta tara a aderat la Uniunea Europana: Croatia, devenind astfel cel de-al 28-lea stat membru.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top