Știri
Doina Cornea s-a stins din viață
Doina Cornea nu mai este printre noi. Fosta disidentă a regimului comunist, a plecat dintre noi. Avea 89 de ani. Era bolnavă de mai multă vreme.
Doina Cornea s-a stins din viață
Nefericita întâmplare a avut loc în noaptea de joi spre vineri. Fiul ei, Leontin Juhasz, a făcut o declarație astăzi pentru Mexiafax. A spus că mama lui s-a stins în locuința sa din Cluj-Napoca.
În zilele următoare va avea loc înmomrmântarea fostei disidente a regimului comunist.
”Mama a murit azi noapte acasă, la Cluj-Napoca. Era bolnavă de mai multă vreme”, a fost declarația lui Leontin Juhasz.
Doina Cornea s-a născut pe data de 30 mai 1929 în Brașov. A fost profesor, traducător și publicist.
Pe vremea regimului comunist, Doina Cornea a fost cea care a difuzat mai multe proteste și texte la radio. Astfel a informat opinia publică internațională cu privire la situația reală din România din acea vreme.
A fost asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din din Cluj.
CITEȘTE ȘI: News alert! A murit fostul primar al Bucureștiului
CITEȘTE ȘI: Cine a fost Dinu C. Giurescu. Controversele din trecutul academicianului care a murit
Doina Cornea a fost concediată în urma manifestațiilor
Între anii 1982 – 1989 a difuzat nu mai puțin de 31 de texte și proteste la radio. În anul 1983 a fost concediată de la universitate, a fost supusă unor interogatorii și unei anchete și chiar a fost bătută.
În anul 1990, în timpul manifestațiilor de la Piața Universității, a făcut un apel important către români, în lectura lui Emil Hurezeanu: „Români, cetăţeni ai ţării! Istoria, în condiţiile date, ne-o scriem singuri! E ultima noastră şansă de a ne întoarce în Europa.
Muncitori, ţărani, intelectuali! Ce garanţii politice pot prezenta domnii Iliescu, Brucan, Petre Roman, cu alte cuvinte întreaga echipă a FSN care, de 40, 30 sau de 20 de ani încoace, au slujit partidul unic şi au consimţit aproape la toate nelegiuirile regimului comunist? Vă veţi da votul celor care, în vara anului trecut, pregăteau cu sprijin sovietic o lovitură de stat?
Putem oare consimţi că aceşti oameni, vizaţi de Punctul 8, să ne reprezinte aspiraţiile politice şi sociale ca deputaţi, ca senatori sau ca preşedinţi? E posibil oare ca tocmai acum, când toate ţările din fostul lagăr socialist privesc cu speranţă spre Europa, noi, românii, să nu ne dăm seama că suntem duşi din nou spre Siberia?”