Connect with us
Dreptul la avort: Se menține inegal la nivel global

Știri

Dreptul la avort: Se menține inegal la nivel global

Dreptul la avort  rămâne interzis în 20 de ţări ale lumii, în timp ce în alte părţi legislaţia variază, notează AFP.

În Coreea de Sud, unde întreruperea voluntară a sarcinii (avortul) este ilegală, cu excepţia cazurilor de viol, de incest sau de ameninţare la adresa sănătăţii mamei, Curtea Constituţională va examina joi un recurs împotriva acestei legi din 1953, azi rareori aplicate.

O zi mai târziu, Irlanda – unde întreruperea voluntară a sarcinii este urmată de o pedeapsă de 14 ani de închisoare – va decide prin referendum asupra liberalizării avortului, complet interzis din 1983 prin Constituţie, cu excepţia cazului în care viaţa mamei este în pericol (din 2013).

Ţări în care avortul este complet interzis

Malta, unde catolicismul este religie de stat, rămâne singura ţară din Uniunea Europeană care interzice total avortul. În cazul unei infracţiuni, pedeapsa variază de la 18 luni la trei ani de închisoare.

Avortul este, de asemenea, ilegal în Andorra şi în San Marino, care deşi în Europa, nu intră în componenţa UE, – precum şi în Vatican.

În restul lumii, avortul este interzis în: Congo, Egipt, Gabon, Guineea-Bissau, Madagascar, Mauritania, Republica Democrată Congo şi Senegal în Africa; Honduras, Nicaragua, El Salvador, Surinam, Haiti şi Republica Dominicană în America, şi Filipine, Palau şi Laos în Asia.

Ţări în care efectuarea unui avort este supusă unor condiţii extrem de restrictive

Avortul este permis doar dacă viaţa mamei este pusă în pericol în ţări precum Casta de Fildeş, Libia, Uganda, Sudanul de Sud, Irak, Liban, Siria, Afganistan, Yemen, Bangladesh, Birmania, Sri Lanka, Guatemala, Paraguay şi Venezuela.

Citește și: Avort, doar cu acordul tatălui. Aleșii lucrează la un proiect de lege

Avortul – un drept sub presiune

Femeile din Europa şi din America de Nord beneficiază de cea mai liberală legislaţie în privinţa avortului, cu câteva excepţii notabile.
Astfel, spre deosebire de restul Regatului Unit, avortul este ilegal în Irlanda de Nord, chiar şi în cazuri de viol, incest sau malformaţii grave ale fătului. Întreruperea de sarcină este permisă doar dacă sarcina ameninţă viaţa mamei, iar persoanele care încalcă această legilaţie riscă să fie închise pe viaţă.

O altă ţară din UE cu o legislaţie foarte restrictivă privind avortul este Polonia, care permite întreruperile voluntare de sarcină doar în caz de viol, incest, pericol pentru viaţa mamei sau malformaţii fetale ireversibile. La începutul anului 2018, o încercare a ultra-conservatorilor de a limita şi mai mult dreptul de a face avort a condus la proteste masive în întreaga ţară.

În ce ţări oponenţii avortului se mobilizează

În Croaţia, spre exemplu, mii de oameni au demonstrat săptămâna trecută pentru a cere anularea dreptului la avort, garantat încă din 1978.

În Statele Unite, unde avortul a fost legalizat în 1973, există încă o dezbatere aprinsă între tabăra „pro-life” (anti-avort) şi „pro-choice”, care apără acest drept. La începutul lunii mai, statul Iowa a adoptat cea mai restrictivă lege din SUA, interzicând întreruperea voluntară de sarcină de la momentul detectării bătăilor inimii, adică din a şasea săptămână de sarcină.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top