Connect with us
Educația sexuală în școli doar cu acordul părinților. Decizia Curții Constituționale

Educatie

Educația sexuală în școli doar cu acordul părinților. Decizia Curții Constituționale

Educația sexuală în școli, în mod obligatoriu cu acordul părinților. Aceasta este decizia Curții Constituționale care a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Educația sexuală în școli – doar cu acordul părinților

Curtea Constituțională a decis că educația sexuală în școli se poate face numai cu acordul părinților. Instituția a respins sesizarea șefului statului asupra actului normativ care modifică legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

„A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele României şi a constatat că este constituţională, în raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului”, se arată în minuta deciziei.

Ce prevede legea

Legea prevede că în unitățile de învățământ se vor derula, cu acordul scris al părinților, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Președintele Klaus Iohannis a contestat legea susținând că aceasta nu definește noțiunea de educație sanitară. Șeful statului a mai precizat că din această lege nu este clar la ce anume se referă programele de educație sanitară. Sunt ele sau nu în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor?

Tot Iohannis este de părere că, e neclar momentul în care trebuie cerut acordul părinților pentru predarea educației sanitare.

„Prin modul in care a fost adoptata, precum si prin continutul normativ, legea dedusa controlului de constitutionalitate contravine dispozitiilor art. 1 alin. (3) si alin. (5) din Legea fundamentala, precum si prevederilor art. 61 coroborat cu art. 75 alin. (1), alin. (4) si alin. (5) prin raportare la art. 73 alin. (3) din Constitutie”, sustinea Iohannis in sesizare.

Ei bine, joi, 24 septembrie, Curtea Constituțională a României a respins sesizarea președintelui. Asta înseamnă că educația sexuală se va face obligatoriu cu acordul părinților, sau al reprezentanților legali ai copiilor.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

To Top