Connect with us

Știri

EURO a explodat! Moneda europeană a crescut în fața leului

O nouă veste proastă pentru români. Astăzi, Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,6387 lei/euro, în creştere cu 0,17% faţă de nivelul atins miercuri, în contrast cu tendinţa regională.

Luni, BNR a afişat un curs de 4,6495 lei/euro, un nivel record, peste cel înregistrat în 3 august 2012, când BNR a afişat un curs de 4,6481 lei/euro. Marţi, euro a scăzut la 4,6482 lei, iar miercuri a continuat să scadă până la 4,6306 lei.

Joi, leul s-a depreciat în raport cu euro, în contrast cu tendinţa regională. Alte monede din regiune, precum zlotul polonez, coroana cehă şi dinarul sârbesc, s-au apreciat în faţa euro.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,9108 lei la 3,9394 lei.

Cursul francului elveţian a crescut de la 3,9654 lei la 3,9730 lei.

Citeşte şi ANM: Ciclonul polar Olaf loveşte duminică România. Cum va fi vremea

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că, de duminică, prin nordul ţării, va pătrunde ciclonul polar Olaf, care va transforma precipitaţiile în ninsoare şi care ar putea interacţiona cu un alt ciclon, Numa, care vine din sudul continentului şi are o masă de aer cald.

„Există un ciclon, Numa, pe numele lui, care vine din zona Italiei, care a afectat cu inundaţii Grecia, cu vânt şi grindină Croaţia şi care se deplasează către sudul ţării noastră, pe când Olaf este format în zona peninsulei Scandinavice, deci, până vine în România, trece mai întâi Numa. Sunt două cicloane separate, fără legătură unul cu celălalt. Numa işi pierde din intensitate până ajunge la noi, pentru că el a făcut prăpăd în Grecia şi Italia. În România, ne va afecta cu nişte precipitaţii pe parta de sud, sud-vest a ţării, cu vreme închisă, cu nori pe partea de sud-est, până sâmbătă”, a declarat, pentru Mediafax, meteorologul Alina Şerban.

Meteorologii avertizează că ciclonul Olaf, care va ajunge în România, duminică, va transforma precipitaţiile aduse de Numa, în ninsoare, în special în nord, centru şi nord-vest.

Citeşte şi ANM, anunţ de ultimă oră despre vreme. Un val de aer polar loveşte România

Vremea se schimbă drastic! Un val de aer polar loveşte România şi aduce lapoviţă, ninsori şi temperaturi scăzute!
Un val de aer polar care a pătruns în Europa dintre Oceanul Arctic aduce vreme rece cu ploi, lapoviţă şi ninsori şi în România.

Temperaturile scad şi cu 10 grade faţă de zilele anterioare, astfel că iarna îşi va intra încet-încet în drepturi, în toată ţara, potrivit ANM.

Vremea în Banat în perioada 13 – 26 noiembrie

În prima zi de prognoză vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă, cu o medie a maximelor termice de 16 grade. În următoarele două zile valorile termice diurne vor scădea cu aproximativ 7…8 grade, apoi, până în data de 20 noiembrie nu vor mai avea modificări semnificative, iar media lor va fi în jurul valorii de 10 gade.

Ulterior, vremea se va răci treptat, astfel că temperaturile maxime vor atinge, în medie, 8 grade la sfârșitul intervalului. Valorile termice nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, iar media lor va fi de 8…9 grade la începutul intervalului de prognoză și 1 grad la finalul acestuia. Trecător vor fi posibile ploi slabe, aproape zilnic.

Vremea în Crişana în perioada 13 – 26 noiembrie

Valorile termice diurne se vor situa, în prima zi, peste cele normale la această dată, iar media lor va fi de 16 grade. În data de 14 noiembrie se va răci accentuat, apoi, până în 20 noiembrie nu vor mai fi variații semnificative, iar media maximelor termice va fi de 9…11 grade.

În zilele care vor urma, se va resimți o nouă scădere de temperatuă, astfel că în ultima zi de prognoză media maximelor termice va ajunge la 6…7 grade. Vor scădea și minimele termice, de la o medie de 8 grade în prima zi, până la 0 grade la finalul intervalului de prognoză. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 13 noiembrie și după data de 19 noiembrie.

Vremea în Transilvania în perioada 13 – 26 noiembrie

Media temperaturilor diurne va scădea de la 16 grade în prima zi, până la 8 grade în data de 15 noiembrie. În ziua următoare va crește cu 2 grade, apoi va reveni la 8 grade, nivel la care se va menține și în următoarele 3 zile. Între 21 și 26 noiembrie se va resimți o nouă scădere a valorilor termice, cu aproximativ 2 grade.

Temperaturile minime vor fi și ele în scădere, media lor va fi pozitivă până în jurul datei de 18 noiembrie, apoi va coborî sub pragul înghețului, iar în ultimele două zile va atinge -2 grade. Pe arii restrânse vor fi posibile ploi slabe aproape în fiecare zi.

Vremea în Maramureş în perioada 13 – 26 noiembrie

În prima zi de prognoză vremea va fi caldă pentru această dată, cu o medie a valorilor maxime de temperatură de 14…15 grade, iar a minimelor de 6 grade.

Ulterior vremea va intra într-un proces de răcire treptată, astfel că în ultimele zile de prognoză maximele termice vor fi în medie de 6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade. Local vor fi ploi slabe, trecătoare, mai ales în primele două zile ale intervalului și după data de 19 noiembrie.

Vremea în Moldova în perioada 13 – 26 noiembrie

Vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal la începutul primei săptămâni, apoi se va răci semnificativ, media temperaturilor maxime coborând spre 8 grade în data de 14 noiembrie. Apoi va continua să se răcească ușor.

Temperaturile minime vor crește de la o medie de 4 grade în prima zi a intervalului, până la 6…7 grade în data de 14 noiembrie, apoi vor scădea, astfel că în 19 noiembrie media lor va fi în jurul valorii de -1 grad. Între 20 și 23 noiembrie media temperaturilor minime va fi de 0…1 grad, apoi va scădea din nou, iar la sfârșitul intervalului va reveni la -1 grad. Pe spații mici va ploua slab, mai ales după data de 20 noiembrie.

Vremea în Dobrogea în perioada 13 – 26 noiembrie

Media temperaturilor maxime va scădea semnificativ, de la 18 grade în 13 noiembrie, până la 8 grade în jurul datei de 18 noiembrie. În intervalul imediat următor, valorile medii diurne vor crește până în data de 21 noiembrie când media maximelor va fi de 11 grade. Apoi se va răci ușor.

Media minimelor va scădea după data de 14 noiembrie, iar în 19 noiembrie va fi de 3…4 grade. În intervalul 20-26 noiembrie mediile temperaturii minime vor oscila ușor între 3 și 5 grade. Probabilitatea de ploaie slabă va fi în creștere după data de 15 noiembrie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top