Connect with us
Flashmob anticorupție organizat în pasajul de la Universitate. 150 de elevi au format un culoar cu mesaje prin care îndemnau trecătorii să fie integri

Știri

Flashmob anticorupție în Piața Universității: „Nu mi se pare normal să dai şpagă unui doctor”

Flashmob anticorupție organizat în pasajul de la Piața Universității de elevii Colegiului Tehnic „Mircea cel Bătrân” din București. 150 de tineri au format un culoar cu mesaje prin care îi îndemnau pe trecătorii să fie integri şi să semnaleze orice faptă de corupţie.

Acţiunea a fost organizată de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi Asociaţia Pro Democraţia. Cei 150 de elevi au au format un labirint uman cu mesaje împotriva corupţiei şi îndemnuri la integritate. Ei le-au împărțit trecătorilor pliante despre prevenirea faptelor de corupţie.

„Suntem aici cu un mesaj anticorupţie. În ziua de azi se dă foarte multă mită şi nu este corect”, a declarat Diana Andrei, elevă la Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân.

„Minciuna este primul pas spre corupţie. Dacă minţim, avem mai multe şanse să devenim corupţi. Nu mi se pare normal să dai şpagă unui doctor”, a declarat Ghiţă Ionuţ.

Participant flashmob: „Am dat şi eu şpagă, la tuns e 20 de lei şi eu dau 50, ca să mă tundă bine”

Unii dintre elevii care au participat la acțiune au recunoscut că și ei au fost puși în situații în care au lăsat bacșiș sau au dat mită unor polițiști de la brigada rutieră.

„Nu este bine să corupi oameni. Înţeleg prin corupţie dare de mită, luare de mită. Am dat şi eu şpagă, la tuns e 20 de lei şi eu dau 50, ca să mă tundă bine”, a mai spus un elev.

Directorul Colegiului Tehnic „Mircea cel Bătrân” a declarat că elevii săi sunt întotdeauna sfătuiți să fie corecți și să își apere drepturile. Acesta ale spune copiilor că este de preferat să plătească mai mult pentru un serviciu de calitate, decât mai puțin și să lași șpagă.

„Suntem o şcoală obişnuită. Încercăm să le dezvoltăm copiilor simţul civic, simţul corectitudinii, să îi învăţăm să îşi apere drepturile. Suntem foarte deschişi cu ei şi ei sunt obişnuţi să fie deschişi cu noi. Încercăm să îi creştem în acest mediu, sper eu, integru pentru viitor. Poate în paşi mărunţi, dar poate copiii lor vor fi mai buni decât ei.

Eu am sfătuit elevele să meargă mai bine la un coafor sau într-un mediu în care este stipulat clar preţul, deci să plătească un pic mai mult şi atunci nu mai dau bacşiş. Eu cred că uşor, uşor, o să încercăm şi chiar şi reuşim să înlăturăm aceste practici. Vrem să îi încurajăm să fie cinstiţi, să fie deschişi, să îşi apere drepturile”, a declarat directorul Nicoleta Gaidoş, potrivit Mediafax.

Flashmob-ul a fost organizat de Direcţia Generală Anticorupţie

„Nivelul de educaţie ne ajută foarte mult, corupţia fiind o problemă de educaţie şi consider că trebuie să începem de undeva. De la anul vom începe de la grădiniţă, pentru că alţii colorează Constituţia şi o învaţă foarte frumos. De ce nu am putea să o colorăm şi noi? Trebuie să găsim nişte artişti care să transpună vorbele în nişte imagini frumoase pe care copiii să le perceapă altfel”, a adăugat Daniel Moldoveanu, comisar şef, ofiţer de prevenire la DGA.

Citește și: Gheorghe Hagi este protagonistul celui mai nou scandal de corupție din fotbal

La finalul evenimentului din Piața Universității,  echipe de câte 15-20 de elevi, voluntari ai Asociaţiei Pro Democraţia şi ofiţeri de prevenire ai DGA, au distribuit materiale informative călătorilor din şase staţii de metrou din Capitală.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top