Connect with us
Greva de la metrou, suspendată. Decizia sindicaliștilor

Știri

Greva de la metrou, suspendată. Decizia sindicaliștilor

Alba-neagra cu greva la metrou și cu nervii bucureștenilor. Deși ieri sindicaliștii anunțaseră că miercuri se declanșează greva generală, lucrurile s-au schimbat marți.

Sindicaliștii USLM spun că suspendă greva, motivul fiind schimbarea ministrului Transporturilor.

Aceștia spun că o decizie finală va fi luată după consultările cu noul ministru. PSD a propus-o pe Lia Olguța Vasilescu în această funcție, iar președintele Klaus Iohannis a decis că nu va accepta numirea.

Citește și: Klaus Iohannis îi refuză pe Ilan Laufer și Olguța Vasilescu

Totodată, Tribunalul Bucureşti a dispus, marţi, încetarea grevei de la metrou declanşată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM).

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Hotărârea vine după ce Tribunalul Bucureşti a hotărât luni că greva de avertisment declanşată pe 15 noiembrie nu a fost legală, pe motiv că USLM nu a respectat Legea dialogului social.

„Ca urmare a faptului că la data trimiterii comunicatului de presă de ieri, nu aveam confirmarea schimbării conducerii Ministerului Transporturilor, Consiliul General USLM întrunit azi, 20.11.2018, în ședință extraordinară, a hotărât amânarea declanșării grevei propriu-zise până după instalarea noului ministru al Transporturilor și prima întrevedere cu acesta în calitate de mediator al prezentului conflict colectiv de muncă, la o dată ce urmează să o anunțăm”, au transmis sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de salarii, dar şi de lipsa de fonduri pentru piese de schimb şi mentenanţă, de lipsa forţei de muncă, de prostul management al Metrorex.

Joia trecută a fost declanșată o grevă de avertisment, declarată nelegală în cele din urmă de Tribunalul București.

„Instanţa constată nelegalitatea declarării şi declanşării grevei de avertisment în data de 15.11.2018, între orele 4.00-6.00, la nivel de Metrorex SA. Conducerea Metrorex îşi manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform Legii dialogului social şi face apel la angajaţii săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor la timp şi în siguranţă este prioritară”, subliniază Metrorex.

Angajaţii Metrorex ar fi urmat să intre în grevă generală pe perioadă nedeterminată începând de miercuri, 21 noiembrie, între orele 4:00 – 16:00.

Ministrul remaniat al Transporturilor, Lucian Şova, a declarat săptămâna trecută că greva de la metrou este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţii, metroul Bucureşti nefiind construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului.

Fostul ministru al Transporturilor dezaproba greva de la metrou

„Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului, care, de mai bine de 20 de ani, conduc sindicatul Metrorex şi negociază în numele a mii de angajaţi ai acestuia întotdeauna având în vedere şi propriile lor interese.

Această grevă nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou”, a subliniat Şova.

Potrivit acestuia, negocierile referitoare la încheierea Contractului Colectiv de Muncă au început cu câteva luni în urmă, au fost 8 runde de negocieri, iar principala şi singura revendicare nenegociabilă a fost creşterea salariilor cu 42%.

Şova a menţionat, totodată, că angajaţii de la metrou au beneficiat de creşteri salariale în ultimii patru ani astfel: în 2015 – 9%, în 2016 – 12%, în 2017 – 21% şi în 2018 ar trebui negociată o creştere salarială de 42%.

Salariul mediu brut lunar pe cele mai importante categorii de salariaţi este de 7.300 lei pentru personalul tehnic, 8.000 lei pentru mecanici şi mecanici ajutor şi 5.300 lei pentru cei care lucrează în regim de noapte în staţiile şi pe liniile de metrou.

Ministrul a amintit că, pe lângă salarii, există o serie de beneficii negociate şi obţinute de salariaţii Metrorex, precum tichete de masă de 12 lei/zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihnă şi de tratament, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutieră, decontarea a 99% din preţul cazării la Hotelul Zamora din Buşteni (hotel care aparţine sindicatului) sau permise CFR cu minimum 6 călătorii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top