Connect with us

Știri

Incendiul de la Oradea. Palatul Episcopiei Greco-Catolice distrus de flăcări

Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, din Piaţa Unirii, a fost cuprins de flăcări sâmbătă seara, aproape de ora 22.00, focul izbucnind la acoperişul clădirii.

După o jumătate de oră, întregul acoperiş al palatului şi sediul episcopiei au fost învăluite de flăcări, sute de orădeni adunându-se în piaţa din centrul municipiului. Unul dintre turnurile palatului s-a prăbuşit în flăcări pe strada episcop Mihai Pavel.

Mai multe echipaje ale pompierilor se luptă cu flăcările, folosind autospeciale cu scări.

„În jur de 50 de pompieri militari acţionează cu şase autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi două autospeciale de lucru la înălţime, pentru stingerea focului care se manifestă la nivelul acoperişului clădirii”, a precizat purtătorul de cuvânt la ISU Bihor, Camelia Roşca.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), arderea la casa parohială a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, cladire P+1+M, se manifestă la acoperiş, pe circa 300 de metri pătraţi. Intervenţia este deosebit de dificilă din cauza flăcărilor mari, a înălţimii la care arde, precum şi a fumului dens degajat.

Până în acest moment nu au fost înregistrate victime.

„Peste 50 pompieri militari cu 9 autospeciale de stingere şi 2 autoscări de intervenţie la înălţime acţionează pentru limitarea extinderii la vecinătăţi. La faţa locului se află şi o ambulanţă SMURD”, conform IGSU.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat pentru AGERPRES că pompierii încearcă să nu permită extinderea incendiului.

„Este un incendiu care cuprinde întregul acoperiş al clădirii respective, care este şi clădire istorică. Sunt mai multe echipaje de intervenţie din partea ISU Bihor. Suntem în legătură cu ei, se intervine . Există un risc de extindere, dar exact asta încearcă acum să facă, să nu permită incendiului să se extindă şi să-l controleze doar la nivelul clădirii respective”, a spus Arafat.

El a afirmat că, la acest moment, nu are informaţii că ar exista oameni în pericol.

Conducerea Consiliului Judeţean Bihor şi-a anunţat duminică sprijinul, prin toate mijloacele legale posibile, inclusiv financiare, în demersurile ce vor avea ca obiectiv restaurarea Palatului Episcopal Greco-Catolic.

Instituţia precizează într-un comunicat remis presei că va iniţia proiecte şi se va alătura celor de strângere de fonduri sau altor posibilităţi care vor permite reconstrucţia Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea.

Modalităţile concrete de susţinere vor fi identificate în urma consultării Episcopiei Greco-Catolice şi analizării cadrului legal existent.

„În urma incendiului devastator de aseară ce a cuprins Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea întreg Bihorul şi comunitatea noastră sunt puse la grea încercare prin afectarea unuia dintre cele mai importante simboluri ale culturii locale. Dar, aşa cum această clădire aparţinând uneia dintre comunităţile noastre importante este şi va fi parte integrantă a peisajului arhitectural al centrului istoric, la fel, toate grupurile sociale, fiecare entitate sau instituţie publică din Bihor, precum şi membrii comunităţii bihorene trebuie să dea dovadă de solidaritate în privinţa refacerii acestui monument”, se arată în comunicatul CJ Bihor.

Şi Primăria Oradea a anunţat că se va implica financiar în efortul de reconstrucţie a Palatului Episcopal Greco-Catolic. De asemenea, împreună cu Episcopia Greco-Catolică, Primăria Oradea va deschide luni conturi în lei şi euro pentru donaţii în vederea refacerii acestui monument istoric.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Pugna, prezent sâmbătă seara la Oradea, a lansat un apel la unitate către toţi românii să vină în sprijinul reabilitării Palatului greco-catolic mistuit de flăcări.

„Este extrem de dureros ceea ce s-a întâmplat astăzi în Oradea. Şi pentru că suntem în Anul Centenarului, poate Dumnezeu ne-a dat acest semn: Să fim mai uniţi! Cred că este momentul în care trebuie să înţelegem acest lucru. Aş vrea să fac un apel către toţi românii, indiferent de confesiunea pe care o au, să vină în sprijinul reabilitării acestei clădiri. Să fim alături de fraţii noştri, pentru că împreună vom fi mai puternici. Şi la lucrurile acestea, de durere, putem trece mai uşor prin ele. Este o clădire monument istoric de o valoare extraordinară şi cu toţii avem o obligaţie morală de a contribui cu cât putem pentru reabilitarea ei”, a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

El a precizat că s-a aflat întâmplător la Oradea tocmai în momentul incendiului, fiind în vacanţă la nişte prieteni. Alexandru Pugna a mai menţionat că este absolvent al Facultăţii de teologie ortodoxă din Oradea, fiind legat de oraş şi prin fratele tatălui său, care locuieşte în Oradea.

În ce priveşte procedura prin care se va reabilita această clădire de patrimoniu, secretarul de stat a precizat că fondurile necesare vor fi acordate în baza unei documentaţii trimise de proprietarul clădirii către Institutul Naţional al Patrimoniului.

În context, secretarul de stat a apreciat numeroasele faţade renovate din oraş, Oradea fiind „un exemplu pentru celelalte municipalităţi în ce priveşte reabilitarea clădirilor monument istoric”.

Un incendiu puternic a mistuit sâmbătă seară acoperişul şi etajul întâi al Palatului greco-catolic din Oradea (clădire P+1+M). Declanşat în jurul orei 22,00, focul a fost stins la ora 0,35, de cei peste o sută de pompieri militari care au intervenit cu zece autospeciale.

Incendiul care a cuprins sâmbătă seară Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost stins la ora 0.40, peste o sută de pompieri participând la intervenţie, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca.

„Rămânem pentru supravegherea zonei, înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, după care vom proceda la cercetarea cauzei de izbucnire a incendiului”, a spus reprezentanta ISU Crişana.

Peste o sută de pompieri au acţionat în interiorul Palatului Episcopiei Greco-Catolice, fiind afectată o suprafaţă de aproximativ 1.300 de metri pătraţi, acoperişul şi tavanul etajului întâi.

„Cei peste o sută de pompieri militari au acţionat cu zece autospeciale, cu apă şi cu spumă şi două scări. Din fericire, nu există persoane rănite”, a declarat Camelia Roşca.

Mii de oameni au ajuns sâmbătă seară în Piaţa Unirii din Oradea. Foarte mulţi dintre ei au transmis live cele petrecute, pe reţele de socializare.

Un moment emoţionant a avut loc în Piaţa Unirii. În timp ce acoperişul Palatului Episcopiei Greco-Catolice ardea, Biserica cu Lună – de rit ortodox, situată în imediata apropiere a acestuia, şi-a deschis porţile la această oră târzie din noapte. Doi preoţi au început să oficieze o slujbă religioasă, invocând-o pe Sfânta Fecioară Maria să vină în ajutorul pompierilor. Foarte mulţi oameni au intrat în catedrala ortodoxă pentru a se ruga împreună pentru ajutor divin.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice este o clădire de patrimoniu a oraşului, considerată o bijuterie arhitectonică şi o clădire simbol pentru românii ardeleni. Faţada şi acoperişul clădirii au fost recent renovate cu milioane de euro, fiind un imobil ce dădea prestanţă Pieţei Unirii din Oradea. După intervenţia pompierilor, o mare parte a faţadei a rămas în picioare.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top