Connect with us

Știri

Indonezia – Bilanţul în urma unui tsunami ”vulcanic” a crescut la 222 de morţi

Bilanţul în urma unui tsunami care a lovit Indonezia după o erupţie vulcanică a crescut la 222 de morţi şi peste 800 de răniţi, a anunţat duminică Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor citată de DPA şi AFP.

„222 de persoane au murit, 843 sunt rănite, iar 28 sunt date dispărute”, a indicat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho.

„Această cifră ar putea creşte”, a adăugat Nugrohu.

Bilanţul anterior, dat publicităţii duminică dimineaţă, indica 168 de morţi, 745 de răniţi şi 30 de persoane dispărute.

Sute de clădiri au fost distruse de tsunamiul care a lovit coastele meridionale din Sumatra şi extremitatea occidentală a insulei Java sâmbătă în jurul orei locale 21.30 (14.30 GMT). Valul s-a stârnit după erupţia unui vulcan cunoscut sub numele de „copil” al legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa.

În imaginile difuzate de televiziuni se vede distrugerea provocată de tsunami pe plaja Carita, sit turistic popular de pe coasta de vest a Java, un amestec de diverse dărâmături, de la plăci de acoperiş din fier până la bucăţi de lemn.

Publicul prezent la un concert susţinut pe o plajă din Indonezia a izbucnit în ţipete, iar membrii formaţiei s-au prăbuşit odată cu scena după ce un tsunami devastator a măturat ţărmul în urma unei erupţii vulcanice, după cum se poate vedea în imaginile dramatice surprinse de camerele video. Circa două sute de angajaţi ai societăţii naţionale de electricitate Perusahaan Listrik Negara (PLN) şi membri ai familiilor acestora care se adunaseră pe plaja Tanjung Lesung pentru a participa la petrecerea de sfârşit de an a companiei au fost surprinşi de tsunami.

Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra.

„Combinaţia celor doi factori a provocat un tsunami brusc care a lovit coastele”, a explicat Nugroho, adăugând că agenţia geologică indoneziană desfăşoară o anchetă pentru a afla ce s-a petrecut cu exactitate.

Deşi relativ rare, erupţiile vulcanice submarine pot provoca tsunamiuri, potrivit Centrului internaţional de informare despre tsunami.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top