Connect with us
Inspecția Judiciară vrea să-i sancționeze pe procurorii care anchetează violențele din 10 august

Știri

Inspecția Judiciară vrea să-i sancționeze pe procurorii care anchetează violențele din 10 august

Inspecţia Judiciară (IJ) a solicitat CSM sancţionarea şefului Secţiei Parchetelor Militare, Gheorghe Cosneanu, precum şi a procurorului Bogdan Pârlog, cel care a fost în Piaţa Victoriei pe 10 august şi s-a sesizat în legătură cu intervenţia jandarmilor.

De asemenea, Inspecţia Judiciară solicită sancţionarea procurorului militar Mihalache Codruţ.

Inspecţia Judiciară a anunţat marţi că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Gheorghe Cosneanu, şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General (SPM), Codruţ Mihalache şi Bogdan Ciprian Pîrlog, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti (PMTMB),

pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004.

Cu privire la procurorul Codruţ Mihalache, inspectorii au reţinut că acesta a dispus delegarea procurorilor Ionel Corbu, Radu Cazacu şi

Adrian Mihai Vornigescu de la PMTMB, cu încălcarea dispoziţiilor ordinului nr. 387/2015 al procurorului general, prin care se interzice efectuarea actelor de urmărire penală prin delegarea procurorilor din cadrul parchetului de la care s-a dispus preluarea dosarului privind protestul din 10 august, preluat de Secţia Parchetelor Militare de la SPM de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

În ceea ce îl priveşte pe procurorul Gheorghe Cosneanu, Inspecţia Judiciară susţine că acesta i-a desemnat pe procurorii Ionel Corbu şi Marian Văetişi, delegaţi de la PMTMB la SPM, să instrumenteze respectivul dosar, cu încălcarea ordinului nr.387/2015 al procurorului general.

„Inspectorii au constatat că, prin raportare la situaţia personalului şi a volumului de activitate constatate la SPM şi PMTMB, delegarea procurorilor nu numai că nu se impunea, dar a fost chiar lipsită de oportunitate.

Prin eludarea dispoziţiilor ordinului încălcat, inclusiv de către un procuror cu o funcţie de conducere, inspectorii au apreciat că se creează un precedent privind lipsa de subordonare a procurorilor şi suspiciunea lipsei de imparţialitate în soluţionarea cauzelor”, declară Inspecţia Judiciară.

În privinţa procurorului Bogdan Pîrlog, inspectorii au reţinut că acesta a încălcat dispoziţiile art. 2 şi 5 din ordinul nr.192/2010 al procurorului general, raportate la art. 89 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, prin aceea că, în ziua de 10 august 2018, fiind

planificat de serviciu pe unitate, în afara orelor de program, ca procuror cu funcţie de execuţie, s-a deplasat în Piaţa Victoriei din Bucureşti, unde a staţionat în spatele dispozitivului de jandarmi, cu scopul declarat de a percepe „cu propriile simţuri ce se întâmplă”, deşi nu existau indicii privind săvârşirea vreunei infracţiuni.

Conform IJ, Bogdan Pîrlog a făcut inclusiv scurte recomandări comandanţilor trupelor de jandarmi, în sensul respectării legii.

„Cu privire la toate aceste activităţi, procurorul nu l-a informat pe superiorul său ierarhic, afirmând, cu ocazia întocmirii procesului verbal de sesizare din oficiu cu privire la evenimentele din 10 august 2018, că luase act de amploarea acestora din mass-media.

Potrivit art. 5 din ordinul menţionat, procurorul care efectuează serviciul în afara programului de lucru trebuie să ia măsuri pentru informarea de îndată a conducătorului unităţii din care face parte cu privire la evenimentele deosebite; totodată, el trebuie să informeze superiorul ierarhic în cazul în care există date sau indicii privind săvârşirea unei infracţiuni pentru care urmărirea penală se efectuează de către procuror, pentru a fi dispuse măsurile necesare.

La terminarea serviciului, acesta trebuia să întocmească, conform ordinului, un proces-verbal în care să se consemneze datele prevăzute în art. 2 alin. 4 din acelaşi ordin.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 89 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, atribuţiile procurorilor militari, aceleaşi cu ale celorlalţi procurori, nu prevăd participarea acestora la evenimente publice ori sesizarea din oficiu cu privire la posibile infracţiuni aflate în desfăşurare.

În mod concret, procurorul care constată că, în prezenţa sa, se comite o infracţiune, este martor la aceasta şi nu poate deveni, concomitent, organ constatator al unor fapte penale”, mai spune IJ.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză.

Iniţial, dosarul privind protestul din 10 august a fost deschis de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, după ce au fost primite sute de plângeri de la persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor.

Ulterior, dosarul a fost preluat de Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, care i-a pus sub acuzare pe mai mulţi şefi din cadrul Jandarmeriei.

Citește și: CNA suspendă temporar emisia postului Realitatea TV. Motivul acestei decizii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top