Connect with us
Klaus Iohannis, decizie de ultimă oră. Măsurile principale din starea de alertă

Știri

Klaus Iohannis, decizie de ultimă oră. Măsurile principale din starea de alertă

Klaus Iohannis, președintele României, a susținut o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, de la ora 18:30. Președintele le-a mulțumit românilor pentru că au respectat regulile din starea de urgență și a anunțat noi măsuri care vor fi implementate de mâine, 15 mai, când vom ieși din starea de urgență. El a confirmat faptul că de mâine intrăm în starea de alertă și nu va exista un vid legislativ în următoarele trei zile.

Klaus Iohannis, decizie de ultimă oră. Măsurile principale din starea de alertă

“Suntem la finalul a doua luni dificile, in care cei mai multi dintre dumneavoastra ati respectat restrictiile impuse de autoritati. V-ati schimbat cu totul intreaga viata, punand mai presus sanatatea voastra si a celorlalti. Printr-un efort national, am reusit sa stopam raspandirea rapida a epidemiei. Dragi romani, sunteti eroii acestui efort national. Va multumesc pentru toate sacrificiile pe care le-ati facut! Putem spune ca impreuna am salvat vieti! Asa arata o natiune puternica si unita.

Romania a actionat rapid si a luat primele masuri preventive chiar inainte de aparitia primelor cazuri de COVID-19. La data de 16 martie, Romania a intrat in stare de urgenta, fiind printre primele tari care au facut un astfel de demers. Faptul ca a fost o decizie buna, o confirma numarul redus de infectari si decese. Stim sigur ca fara aceste masuri, unele foarte dure, precum carantinara unor localitati, restrictii de circulatie, inchiderea scolilor, inchiderea unor centre comerciale, numarul victimelor ar fi fost mult mai mare.

Numarul de cazuri vindecate 9.053 este astazi mai mare decat al celor active, adica 6.148. Nu s-au inregistrat pana acum depasiri de capacitate in sistemul medical. Am ajuns la peste 10.000 de testari pe zi.”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele a subliniat că România a fost foarte puțin pregătită pentru a face față unei astfel de stiuații de urgență. El a precizat că a reușit cu succes să achiziționeze într-un timp scurt tot ce era nevoie și că rezervele absolut necesare nu existau când a început această epidemie.

El a vorbit și despre legislația din situația de criză care nu a fost coerentă, guvernul fiind obligat să se adapteze la puținele resurse legislative care au fost disponibile. Președintele i-a acuzat pe parlamentari pentru că au dorit să facă inoperabilă starea de alertă.

Stare de alertă din 15 mai

Klaus Iohannis a tras și un semnal de alarmă cu privire la ceea ce urmează să se întâmple de mâine, subliniind că odată cu încetarea stării de urgență nu se încheie și epidemia. El a anunțat că de mâine, 15 mai, va intra în vigoare starea de alertă. Șeful statului le-a confirmat românilor că nu există vid legistativ și nu vor dispărea toate regulile odată cu starea de urgență.

”Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru cei care își vor relua într-o formă sau alta activitatea.” , a declarat președintele.

El a vorbit despre purtarea măștilor, păstrarea distanțării sociale în continuare, respectarea normelor de igienă și i-a îndemnat pe toți românii să respecte aceste reguli absolut esențiale pentru încetarea epidemiei de coronavirus. Totodată, el a precizat că, în cazul în care numărul persoanelor infectate crește, el se va vedea obligat să revină la starea de urgență imediat.

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

Continue Reading
You may also like...

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

1 Comment

1 Comment

  1. Ion

    2020-05-15T00:17:35+03:00 at 0:17

    Președintele de tristă amintire, le-a mai dat românilor,, matereale”, și m…e, cât cuprinde,… că are cui, și a semnat muiohane de la reținuții de la. domiciliu!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top