Știri
Klaus Iohannis, la ședința de Guvern. Ce le-a spus președintele miniștrilor
Președintele Klaus Iohannis a participat la şedinţa de Guvern de astăzi aproximativ o oră.
Prim-ministrul a anunţat că şedinţa de Guvern se va desfăşura în două etape, una în care se va face referire la apărare, ordine publică şi politică externă şi o doua care va cuprinde actele normative referitoare la domeniul economic.
„Şedinţa de astăzi va avea loc în două etape. O primă etapă în care vom face referire la cele trei domenii – apărare, ordine publică şi politică externă şi a doua etapă care cuprinde actele normative referitoare la domeniul economic”, a precizat Dăncilă, în debutul şedinţei Cabinetului său.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că atunci când va participa la şedinţele de Guvern, va prezida aceste reuniuni, răspunderea şi decizia asupra punctelor în discuţie aparţinând Executivului, în speţă premierului Viorica Dăncilă.
„Ca să nu apară interpretări sau aşteptări care nu au suport constituţional vreau să subliniez că atunci când particip la şedinţa de Guvern, prezidez şedinţa de Guvern. Decizia, dar şi răspunderea asupra punctelor în discuţie la şedinţa de Guvern aparţin Guvernului, în speţă doamnei prim-ministru”, a declarat şeful statului în debutul şedinţei de Guvern.
El a subliniat că nu e vorba de o prezidare parţială a şedinţei de Guvern, ci de „prezidare punct”.
Acesta a declarat joi că participarea sa la şedinţa de Guvern are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţia României.
„Participarea mea la şedinţa de Guvern are loc în virtutea atribuţiilor conferite preşedintelui României de Constituţia României. Mai exact, pentru specialişti, este vorba de atribuţiile care se regăsesc în articolele 80, 86 şi 87, toate coroborate.
Aceste chestiuni s-au mai discutat în România, au mai fost etape când nu s-a ştiut foarte clar cum, când trebuie să participe preşedintele României sau poate să participe la şedinţele de Guvern”, a explicat Iohannis, în debutul şedinţei Cabinetului Dăncilă.
El a amintit că există o decizie a CCR din 2007 pe această speţă care spune că preşedintele poate să participe oricând la orice şedinţă de Guvern.
Ce spune Klaus Iohannis despre participarea sa la ședințele de Guvern
„Această participare poate fi citită în trei feluri: în virtutea articolului 80, preşedintele veghează la buna funcţionare a autorităţilor şi participarea la o şedinţă de Guvern vine să-l edifice pe preşedinte asupra modului în care funcţionează Guvernul.
În articolul 86 se statuează că preşedintele poate să consulte Guvernul fără să scrie unde îl consultă, iar clarificarea dată de Curtea Constituţională este că participarea preşedintelui la şedinţa de Guvern este o formă legitimă care se poate exercita oricând sub formă de consultare a Guvernului.
Foarte mulţi specialişti şi interpreţi s-au referit numai la articolul 87 (…) unde se specifică mai în detaliu care pot fi în afară de cele enunţate deja domeniile de interes direct pentru preşedinte, este vorba de externe şi de ordine publică şi securitate naţională”, a menţionat Iohannis.
Potrivit acestuia, prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată.
„Nu vreau însă să citiţi prezenţa mea aici doar într-o interpretare constituţională. Vă rog să interpretaţi prezenţa mea aici, în Guvern, în cheia unei colaborări obligatorii între noi, având în vedere că ne pregătim pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de la 1 ianuarie”, a spus Iohannis, precizând că vineri va avea loc preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de la Austria în mod simbolic, în prezenţa cancelarului austriac, Sebastian Kurz, care se va afla într-o vizită în România.
El a subliniat că, deşi există multe divergenţe cu Executivul în foarte multe domenii, în ceea ce priveşte Preşedinţia Consiliului UE nu se poate să nu existe colaborare.
„Avem şi cred că nu este nicio problemă să o recunoaştem multe divergenţe în foarte multe domenii, dar într-o chestiune de mare interes naţional cum este Preşedinţia Consiliului UE nu putem să ne permitem să nu colaborăm.
Aşadar, citiţi vă rog participarea mea în cheia colaborării obligatorii în interesul României, a Preşedinţiei Consiliului UE. Pentru România nicio altă variantă nu este bună.
Se aşteaptă de la noi poziţii clare, corecte, transparente şi în niciun caz nu se aşteaptă o divergenţă între noi pe chestiunile care ţin de Preşedinţia Consiliului UE”, a afirmat şeful statului.
Ce spune Klaus Viorica Dăncilă despre prezența președintelui la Guvern
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că o cooperare între premier şi preşedinte este necesară, întrucât perioada Preşedinţiei Consiliului UE reprezintă o oportunitate de a demonstra că România este bine pregătită, aşa cum au subliniat şi instituţiile europene.
„În ceea ce priveşte apărarea, politica externă şi ordinea publică, este în atributul dumneavoastră, conform Constituţiei, să participaţi la aceste lucruri.
Legat de cooperarea pe perioada Preşedinţiei, am spus-o încă de la început, o mai subliniez şi acum, este o cooperare necesară, este nevoie de consens pentru că Preşedinţia Consiliului UE reprezintă pentru noi o provocare, dar în acelaşi timp şi o oportunitate de a demonstra că România este bine pregătită, aşa cum au subliniat instituţiile europene”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern prezidată de preşedintele Klaus Iohannis.
Citește și: Un nou termen anunțat de ÎCCJ în dosarul lui Liviu Dragnea