Connect with us
Locuitorii municipiului Galaţi, fără apă caldă în sistemul centralizat în urma disputelor privitoare la constituirea Consiliului Local

Știri

Locuitorii din Galati raman fara apa calda in urma disputelor din Consiliul Local

Furnizarea apei calde in sistemul centralizat al municipiului Galati se va sista, in noaptea de miercuri spre joi, dupa ce proiectul de hotarare privind alocarea banilor necesari de catre Primarie pentru asigurarea serviciului nu a mai fost introdus pe ordinea de zi a sedintei de Consiliului Local, in urma disputelor legate de functionarea CL.

Proiectul de hotarare care prevedea alocarea sumei de aproximativ cinci milioane de lei de catre Primaria Galati pentru asigurarea serviciului de furnizare a apei in sistem centralizat in luna septembrie ar fi trebuit sa ajunga miercuri pe masa consilierilor locali reuniti intr-o sedinta ordinara, dar acest lucru nu s-a mai intamplat, in lipsa semnaturilor necesare din comisia de specialitate a Consiliului Local (CL) pentru acest proiect, pe fondul disputelor privind legalitatea functionarii forului legislativ local.

Banii ar fi trebuit sa fie alocati societatii care asigura furnizarea apei calde, Calorgal, aflata in subordinea municipalitatii, pentru ca in final sa ajunga la Combinatul ArcelorMittal Galati care asigura aburul necesar producerii apei calde de catre societatea Electrocentrale. in conditiile in care proiectul de hotarare nu s-a mai aflat pe ordinea de zi, locuitorii municipiului Galati nu vor mai primi apa calda pentru ca Electrocentrale nu dispune de fondurile necesare pentru achitarea consumului de abur de la Combinat , conform news.ro.

”Am discutat cu domnul primar si m-a informat despre situatia existenta, astfel incat vom lua decizia ca de la ora 22.30 din aceasta noapte sa nu mai asiguram producerea apei calde. Am informat si Combinatul. Sincer, am ramas surprins cand am aflat ca nu se pot aloca acesti bani si sincer va ridica semne de intrebare si la Romgaz care isi daduse acordul pentru functionarea societatii noastre pe timpul sezonului rece”, a declarat pentru News.ro, administratorul special al Electrocentrale Galati, Sinan Mustafa.

De altfel si reprezentantii Calorgal au afirmat ca au fost notificati, miercuri seara, de catre Electrocentrale ca nu se va mai livra apa calda.

”Calorgal va inchide punctele termice, succesiv, pe parcursul noptii, pe masura ce parametrii agentului termic disponibil in retea vor scadea sub valorile necesare functionarii. Manevrele de sistare vor fi derulate in aceasta noapte, incepand cu ora 22.30. Asiguram clientii ca, atunci cand Consiliul Local va debloca fondurile necesare, impreuna cu partenerii contractuali, vom reincepe furnizarea de apa calda in retea”, se arata intr-un comunicat transmis de Calorgal.

Pe de alta parte, primarul municipiului Galati, Ionul Pucheanu (PSD), a declarat, miercuri, ca desi a primit asigurari din partea reprezentantilor consilierilor PNL ca acestia isi vor da acordul pentru acest proiect in comisia de specialitate a CL, ulterior liberalii nu au mai semnat proiectul.

”Cel putin PNL-ul a spus ca semnam, dar nu ne puneti sa votam ca am spus data trecuta ca nu mai votam asa ceva. Din pacate nu au semnat; sunt cativa care nu au semnat fisa necesara pentru ca un proiect sa ajunga in fata alesilor locali. Prin urmare nici macar nu a fost trecut pe pe ordinea de zi. in momentul de fata, de pe data de 1 avem 99 sanse sa nu mai avem apa calda la Galati. Multumiti-le consilierilor locali care vin, pleaca. Cam asta inteleg sa faca in CL”, a afirmat Pucheanu.

Primarul a adaugat ca vor fi afectate familiile care locuiesc in aproximativ 18.000 de apartamente racordate inca la sistemul centralizat de furnizare a apei calde. Totusi, el a spus ca va convoca saptamana viitoare o sedinta extraordinara a Consiliului Local pentru alocarea banilor necesari asigurarii apei calde.

De cealalta parte, liberalii, care au si parasit sala de sedinte miercuri, au reclamat faptul ca actualul Consiliul Local functioneaza in ilegalitate, existand o decizie a Tribunalului Galati care a anulat hotararea de constituire a Consiliului Local Galati, instanta dispunand si ca mandatul de consilier local al lui Marius Stan (PMP) sa fie validat. in plus, liberalii au mai spus ca sedinta de constituire a CL Galati, din 27 iunie, a fost condusa de un membru al ALDE, care la momentul respectiv nu avea calitatea de consilier local, el fiind supleant, conform news.ro.

”Este vina tuturor consilierilor, nu am fost atenti la momentul respectiv. sedinta de constituire a CL l-a avut ca presedinte pe un domn care la momentul respectiv nu era consilier local. Domnul doctor Bugeac era supleant. Dumnealui a devenit consilier local dupa retragerea domnului Durbaca (senatorul Eugen Durbaca – n.r). (…) Actualul CL nu e legal constituit. Orice vot al nostru pune in pericol buna desfasurare a Consiliului si a Primariei”, a spus Nicusor Ciumacenco.

De altfel, sedinta Consiliului Local de miercuri a fost marcata de o serie de neintelegeri privind cvorumul, dupa ce grupul PNL, cel al PMP si independenta Simona Vreme au parasit sala de sedinte. in plus, fostul primar al muncipiului Galati, Marius Stan, caruia instanta i-a dat castig de cauza dupa ce consilierii locali i-au invalidat mandatul, a sustinut la randul sau ca actualul CL functioneaza in ilegalitate.

”sedinta de constituire se convoaca de catre prefect, asa trebuie facut si la judet si la municipiu, chiar daca la CL decizia instantei nu e defintiva, retineti, nu e definitiva, dar trebuie sa tii cont de ea, la CJ e definitiva si nu se tine cont de ea. Acum ati vazut si dumneavoasta. E incalificabil sa numeri 13 consilieri si sa spui avem cvorum. Legea 251 spune ca trebuie sa ai jumatate plus unu din cei alesi, din 27, asta inseamna 14. si pui pe ordinea de zi validarea lui Dima ca sa faci 14”, a spus Stan, dupa care a parasit sala de sedinte , conform news.ro.

Chiar si asa, consilierii locali i-au validat miercuri lui Marius Stan mandatul de consilier local, in urma unei deciziei a instantei.

De cealalta parte, primarul Ionut Pucheanu a afirmat ca din punctul sau de vedere Consiliul Local este legal constitutit si a existat la sedinta de CL de miercuri cvormul necesar.

”Din punct nostru de vedere este legal constituit Consiliul Local. Daca e sau nu legal constituit, cu siguranta aspecte de genul acesta vor fi vazute in instanta, daca hotararea instantei asa cum a fost redactata va ramane defintiva si irevocabila. Abia azi ne-a fost transmisa. Avem 15 zile in care putem face recur; cu siguranta vom face recurs. Legat de cvorum daca din 25 impartiti la 2, mie imi da 12,5, cu inca jumatate de om din oficiu, raman 13”, a spus Pucheanu.

Referitor la situatia de la sedinta de constituire a Consiliului Local Galati din luna iunie, Pucheanu a spus ca ”daca va uitati pe articolul 33 din 215 vedeti ca exista o prevedere acolo prin care se poate retrage sau se poate renunta la statutul de ales local, la mandat, inainte de constituire, lucru care s-a si intamplat. Din cate stiu domnul Durbaca a depus actele necesare renuntarii la mandatul dumnealui, dinainte de a incepe sedinta”, a spus Pucheanu.

Tribunalul Galati a decis, luni, anularea hotararilor privind legalitatea constituirii CL Galati si de alegere a viceprimarilor muncipiului, instanta hotarand ca mandatul de consilier local al Marius Stan (PMP) sa fie validat, in urma unei actiuni in instanta a acestuia.

Marius Stan a avut castig de cauza in instanta si pe 10 august in ceea ce priveste validarea mandatului sau de consilier judetean. Astfel, magistratii Tribunalului Galati s-au pronuntat in dosarul in care Marius Stan, a actionat in instanta Consiliul Judetean Galati, dupa ce pe 27 iunie, lui Stan i-a fost invalidat mandatul de consilier judetean. in plus, instanta a decis sa anuleze hotararile de constituire a CJ Galati si de alegere a presedintelui si vicepresedintilor acestui for. Instanta a dispus totodata validarea mandatului de consilier judetean al lui Marius Stan.

Ulterior, pe 24 august, mandatul de consilier judetean al fostului primar al municipiului Galati, Marius Stan (PMP), a fost validat in absenta acestuia intr-o sedinta de CJ, fara sa se poata aproba si hotararea privind constituirea CJ Galati, din lipsa de cvorum intrucat grupul PMP, cel al PNL si un consilier independent au parasit sala, motivand ca sedinta trebuia convocata de catre prefect si nu de presedintele CJ, Costel Fotea (PSD).
Marius Stan a fost ales consilier local si judetean la alegerile din luna iunie pe listele UNPR, iar dupa fuziunea cu PMP, el a fost desemnat prim-vicepresedinte al filialei judetene PMP Galati.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top