Connect with us
Zilele devin din tot mai lungi. Când va avea ziua 25 de ore

Știri

Ora de iarnă. Când se dau ceasurile înapoi. Obiceiul, pe punctul de a fi ELIMINAT!

România trece duminică, în 28 octombrie 2018, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 devenind ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 28 octombrie să fie cea mai lungă din acest an. CFR Călători a anunţat că schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România revine de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC), relatează news.ro.

CFR Călători a anunţat că schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

Citește și: Comisia Europeană propune renunțarea la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Astfel, trenurile aflate în circulație după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în stațiile din parcurs stabilite. Acolo vor staționa până la ora de plecare din orarul de vigoare după noua oră a Europei Orientale. În schimb, trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinație.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 28 octombrie 2018, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.

Acesta ar putea fi ultimul an în care România schimbă ora, după ce Comisia Europeană a propus, la solicitarea Parlamentului European, renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019.
Fiecare stat membru ar trebui să comunice până în luna aprilie 2019 dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.

În mod obligatoriu, trecerea la ora de vară va avea loc duminică, pe 31 martie 2019, atunci când ora 3 devine ora 4. Apoi, statele care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră a orei duminică, 27 octombrie 2019. De la acea dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă.

Acest calendar este condiţionat de adoptarea de către Parlamentul European şi Consiliu a propunerii Comisiei până cel mai târziu în martie 2019.

4.6 milioane de persoane au răspuns unei consultări publice ale Comisiei Europene. 84 la sută dintre respondenţi au fost în favoarea renunţării la schimbarea sezonieră a orei.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o ţară la alta, potrivit news.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top