Connect with us
Numărul românilor infectați a ajuns la 246

Știri

Pandemie declarată de OMS. Ce este pandemia și ce trebuie să facem

Pandemie a declarat astăzi, 11 martie 2020, OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Pandemia este total diferită de epidemie. Atunci când se declară se face referire la o întreagă regiune sau chiar la întreaga lume. Pandemia declarată pe 12 martie este pe termen nedeterminat și va fi ridicată doar când cazurile de coronavirus nu se mai înmulțumesc și boala este controlată.

Despre Pandemie pe larg

Pandemia se declară atunci când apare un virus nou, în cazul nostru coronavirus, care a îmbolnăvit până în prezent peste 118000 de oameni și a provocat 4200 de decese.

Problema în cazul Pandemiei este că odată declarată înseamnă că OMS apreciază că riscul de răspândire al coronavirus este foarte mare. De asemenea declararea acestei stări mai înseamnă că nu există un tratament specific și nici vaccin care să oprească focarele.

OMS s-a ferit până acum să declarare pandemia de teama ca populația să nu intre în panică, așa cum deja a făcut-o. Vă amintiți zilele trecute când rafturile magazinelor au fost golite.

Unele țări, precum Italia, Ungaria și-au închis granițele pentru a evita răspândirea virusului. De asemenea unele companii aeriene au suspendat zborurile pentru a ajuta la protejarea oamenilor. Aici este de menționat că nu pandemia este neapărat vinovată ci economia, avioanele fiind aproape goale.

Pandemia este declarată atunci când o boală se extinde pe trei continente.

Ce măsuri va lua România în Pandemie?

Conform Știrile Pro TV, autoritățile iau în calcul închirierea de hoteluri și pensiuni pentru a caza persoanele bolnave sau puse în carantină. De asemenea este posibilca unele orașe să fie închise, dacă numărul infectaților crește.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemiile sunt provocate mai ales de agenţi patogeni noi sau de noi tipuri de viruşi. Acestea pot fi, de exemplu, zoonoze, adică maladii transmisibile de la animal la om.

Atunci când o boală este nouă pentru om, doar foarte puţine persoane sunt imune la ea. În astfel de cazuri nu există nici vaccin şi urmarea poate fi creşterea galopantă a numărului de îmbolnăviri.

Cât de periculoasă sau mortală este acea boală – totul depinde de virusul specific în cauză şi de starea generală de sănătate a fiecărui bolnav în parte.

Chiar dacă, procentual, o maladie se dovedeşte inofensivă pentru marea majoritate a celor infectaţi, numărul absolut al îmbolnăvirilor grave poate fi foarte ridicat în cazul unei pandemii. Aceasta se datorează pur şi simplu numărului extrem de mare de îmbolnăviri.

O boală care atinge periodic dimensiunea unei pandemii este gripa. Gripa spaniolă, de pildă, care a izbucnit în 1918, a răpus între 25 şi 50 de milioane de oameni, cu mult peste pierderile de vieţi omeneşti produse de Primul Război Mondial. Şi gripa porcină a provocat o pandemie în anul 2009. Detalii mai multe despre pandemie aici.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top