Connect with us
Marcel Vela: Sunați la 112 dacă vedeți pe cineva fară mască dupa 15 mai

Politic

Declarații MAI: Au fost aplicate mii de sancțiuni, iar un minor de 5 ani a disparut

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt MAI, a susținut o declarație de presă pe 19 aprilie 2020.

LIVE: Declarații MAI

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt a susținut o declarație de presă. Iată rezumatul

 • Au fost puse la dispoztie pentru 9300 de mijloace de mobilitate
 • În Hunedoara, în cartierul micro 7, un bărbat a atacat polițiștii locali. În cauză a fost deschis dosar pentru pentru ultral și distrugere. Echipajele au rămas în continuare
 • Poliștii din Galați s-au autosesizat când au văzut mai multe persoane adunate la un loc, au fost indentificate 20 de persoane, amendate cu 20.000 de lei
 • Focul din Galați a fost stins de Pompieri
 • Forțele de ordine de pe Raza Comunei Ciocănești ascultă muzică și consumă alcool.
 • Un minor de 5 ani a plecat de la domiciliul său. Pe timpul dispariției acesta nu fost vătămat.
 • Traficul la Frontieră, a scăzut cu aproximativ 90% față de anul trecut
 • Având în vedere că s-a constatat o serie de știri false, autoritățile recomandă să urmăriți doar informații oficiale. Acestea sunt accesibile pe site-ul www.stirioficiale.ro.

Ordonanțe militare în vigoare

Până la orodonanța militară nr. 9 din 15 aprilie 2020, avem la activ alte 8 ordonanțe. Atenție toate sunt în vigoare și sunt emise de Marcel Vela.

Am auzit de mai multe ori sintagma „ordonanță militară” la televizor, dar ce înseamnă de fapt asta? România nu a mai avut o astfel de ordonanță până acum.

Ce înseamnă o ordonanță militară și cu ce e diferită de alte ordonanțe?

România nu a mai avut ordonanțe militare până acum. Cel mai apropiat lucru ca sens sunt câteva decrete regale din perioada interbelică ce vizează starea de asediu.

Pentru a înțelege ce înseamnă o stare de asediu, va trebui să mergem la reglementarea ei, adică la OUG 1/1999 în ceea ce privește regimul stării de urgență și starea de asediu. În prezent ne interesează doar conținutul ordonanțelor pentru starea de urgență care a fost decretată de Președintele țării.

Citește și: Ordonanța militară nr. 8 din 8 aprilie 2020 – Noi măsuri impuse de Marcel Velea

În timpul unei stări de urgență, ordonanțele militare sunt emise de secretarul de stat sau ministrul de interne, prim-locțiitor al ministrului de interne, atunci când starea de urgență a fost instituită pe tot teritoriul țării.

ordonanța militară nr. 10  Care este scopul ordonanței militare și când poate fi decretată?

Ordonanța militară nr. 10 . Ordonanța militară va pune în aplicare măsurile prevăzute de OUG 1/1999 și implicit decretul prezidențial care instituie starea de urgență.

Starea de urgență a fost definită prin OUG 1/1999 și înseamnă „ansamblul de măsuri cu caracter politic, economic, social și de ordine publică, instituit în întreaga țară sau în anumite zone ori în unele unități administrativ-teritoriale, în următoarele situații:

a) existența unor amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate;

b) iminența producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor acestora.”

Legea și decretul susțin că ți se poate reduce dreptul la liberă circulație datorită art.53 din Constituție, dar ordonanța militară este cea care îți spune când ai voie să ieși din locuință și cu ce motiv.

O ordonanță militară poate fi adoptată doar după ce s-a emis decretul prezidențial care a impus starea de urgență pe teritoriul țării.

Pentru a restrânge drepturile cetățenilor, a fost folosit și art.15 din CEDO care oferă oportunitatea derogării de la Convenție. Totuși există drepturi fundamentale care nu vor fi derogate:

 • dreptul la viață
 • interzicerea torturii
 • interzicerea sclaviei
 • interzicerea pedepsirii fără temei legal

De ce ordonanța militară restrânge drepturi dacă nu este lege?

Nu datorită ordonanței militare se restrâng drepturile fundamentale ale cetățenilor. Restrângerea drepturilor fundamentale se face prin intermediul art.53 din Constituție și este nevoie de anumite condiții îndeplinite. O astfel de condiție este ca restrângerea să fie realizată cu ajutorul legii. Astfel restrângerea devine legitimă cu ajutorul OUG 1/1999 aprobată de Parlament în Legea 453/2004.

ordonanța militară nr. 10  Este o lege scrisă de militari?

Depinde. Numele de ordonanță militară ne poate induce în eroare și implicit poate conține prevederi de comandament militar. Astfel, dacă în Ordonanță sunt menționate acțiuni ce trebuie realizate de armată, atunci prevederile aparțin de comandamentul militar, dar restul sunt măsuri administrative.

Ce se întâmplă dacă ataci în instanță o ordonanță militară?

Cine se sime lezat în drepturile sale de această ordonanță, poate să atace în instanță prevederile care nu aparțin de comandamentul militar. Rezultatul: instanța va spune că ordonanța este legala sau o anulează.

ordonanța militară nr. 10  Concluzie

Ordonanța militară reprezintă un act administrativ normativ și subsecvent legii. Aceasta nu restrânge drepturile cetățenilor, ci pune în aplicare măsuri prevăzute de lege și de decretul stării de urgență. Doar pentru că se numește ordonanță militară, asta nu înseamnă că este un act de comandament militar, dar poate să includă și unele prevederi în acest sens.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top