Ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020 – Noi măsuri impuse de Marcel Vela

09.04.2020
Ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020 – Noi măsuri impuse de Marcel Vela

Ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020 va fi emisă astăzi de Marcel Vela, Raed Arafat și Bogdan Despescu. Autoritățile vor impune noi restricții și măsuri de protecție pentru combaterea problemelor care au lovit și România. Marcel Vela va susține o conferință de presă, care va fi transmisă LIVE de HUFF.ro. VIDEO LIVE MAO JOS despre ordonanța nr. 8 2020.

UPDATE: Marcel Vela emite o nouă ordonanță militară astăzi. Ordonanța 9 sau 1

Ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020

Ordonanța militară nr. 8 a fost emisa, vezi mai jos textul. Surse din interiorul PNL au declarat pentru DIGI24, că ordonanța ar putea prevede noi restricții de circulație și chiar declararea unor noi orașe în carantină. Deva, Arad sunt pe lista roșie ca focare, iar orașele ar putea fi închise precum Suceava și Țăndărei. Marcel Vela va preciza într-o declarație de presă ce va conține noua Ordonanța militară nr. 8. VIDEO MAI JOS.

Ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020 - Noi măsuri impuse de Marcel Vela
Ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020 – Noi măsuri impuse de Marcel Vela

De asemenea ar putea fi reduse retricțiile în unele orașe care au evoluat în lupta cu pandemia.

Spitalul din Deva a fost astăzi vizitat de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care vrea sa afle care este situația în spital. Ordonanța militară nr. 8 ar putea prevede și o conducere militară, exact ca la Suceava.

Asta însemnă că actuala conducere va fi demisă, va fi din rândul medicilor militari și ei vor fi cei care vor gestiona spitalul în situația de urgență.

Citește și: Ce înseamnă o ordonanță militară și cu ce e diferită de alte ordonanțe?

Președintele Klaus Iohannis anunțat că prelungește situația de urgență cu înca 30 de zile, adică până pe 20 mai. Actualul decret expira pe 20 aprilie 2020.

Președintele Klaus Iohannis va participa la ora 12:30 la Sedința comitetului pentru situații de criză, iar după această sedință spre seară este de așteptat să iasă și Marcel Vela.

Ordonanța militară nr. 8 Marcel Vela

 Nu ne dorim să ne confruntăm cu o explozie a numărului de îmbolnăviri.

– Am semnat ordonanța militară numărul 8, care are următoarele prevederi:

Articolul 1. Din această seară este permisă circulația celor care se ocupă de acvacultură.

Articolul 2. Este permisă circulația apicultorilor.

Articolul 3. Este permisă

Articolul 4. Am prelungit măsura interzicerii zborurilor către Spania și Italia.

Articolul 5. Piețele agroalimentare rămân deschide pe toată perioada srării de urgență pentru agricultorii care prezintă certificatele de urgență.

La acestă ordonanță există o anexă care se referă la închiderea totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei de stat.

– Prin aceste puncte de frontieră – Cenat, Nădlac, Turnu, Vărșan, Salonta, Borș, Urziceni și Petea – se permite acccesul lucrătorilor transfrontalieri (persoana care face dovada că locuiește și lucrează la o distanță de 30 de km de punctul de frontieră și care se întoarce la locuință o dată pe săptămână)

În rumătoarea ordonanță o să fie prevăzute și puncte de la frontiera cu Bulgaria.

Pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul pentru următoarele produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, zahăr, produse de patiserie, biscuți. Aceste prevederi sun tprevăzute într-o anexă la ordonanță.

Se interzice in perioada de urgenta, inchiderea centrelor rezidentiale pentru persoane varstnice sau copii

Zona Economica se interzice cumpararea de vanzare de actiuni ale companiilor energetice

Se recomandă autorităților locale , să monteze soluții dezinfectante, să dezinfecteze lifturile și casa scării

În zilele dinaintea Paștelui se poate prelungi orarul, in zilele de joi, viner si sambata

Pentru nerespectarea măsurii prevăzute la acest domeniu, in functie de gravitatea faptei, se poate aplica si confiscarea bunurilor.

Bogdan Despescu desper ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie

Ordonanța militară nr. 8. Seful Poliției Române, susține ca structura pe care conduce si o atenție deosebita o are Suceava si Tandarei. Am dispus să fie trimite echipaje suplimentare.

Am dispus să se asigure micarea in teren.

In contextul sărbătorilor Pascale, toti românii care vin în țară vor intra în carantină 14 zile.

Daca veți in Romania veti petrece Patele in carantina.

Nu ne dorim sa acordam sanctiuni sau sa facem dosare pentru. Va rugam sa intelegem ca toate aceste masuri sunt in folosul dumneavoastra

In ultimele 24 de ore s-a asigurat deplasarea in siguranta. Au fost aplicate aproximativ 8000 de sanciuni, in valoare totala de 17  milioane de lei.

– Am un mesaj pentru românii din străinătate: Dacă veniți în România de Paști, veți petrece sărbătorile pascale în carantină.

– Alături de medici, sunt eroi și polițiștii și jandarmii, toți cei implicați în asigurarea măsurilor impuse de ordonanțele militare.

Raed Arafat despre ordonanța militară nr 8 din 9 aprilie 2020

Vreau sa le urez tuturor medicilor, asistentilor si personalului medical, La multi ani de ziua Mondiala sanatatii, pe 7 aprilie.

Ordinul prevede amanarea cazurilor cronice cre pot fi amanate.

Orice persoana care necesita investigatii urgente sunt primite in spital

Motivul pentru care se refuza cazurile care nu sunt grave este sa fie locuri in spital, doi sa protejam pacientii de pandemie

– Ordinul nu prevede sistarea ambulatoriile, nu au fost sistate din spitale. S-a dat medicului opțiunea de a alege când va face o operație.

– Motivul acestui ordin este ca să păstrăm locurile libere în spitale, dar și să protejăm pacienții.

Până în prezent în România s-au emis 7 ordonanța militare, azi Ordonanța militară nr. 8

Până la orodonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020, avem la activ alte 7 ordonanțe. Atenție toate sunt în vigoare.

Ce este o orodnanță militară? Precum Ordonanța militară nr. 8

Astăzi se va emite Ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020.

Zilele acestea tot auzim de ordonanțe militare, ce înseamnă o oronanță militară și conform cărei legi poat fi emise. Astfel pentru a fi clar pentru toată lumea, aceste documente pot fi emise numai după ce Președintele României emite decretul prin care declară starea de urgență. Orodonanța militară poate fi emisă doar de către Ministrul de Interne, în cazul nostru Marcel Vela, numai după ce Prim Ministrul României, Ludovic Orban, își dă acordul.

Ordonanța militară este folosită pentru a pune în concret în aplicare măsurile prevăzute de OUG 1/1999 (adoptată prin Legea nr. 453/2004) și de decretul prezidențial prin care se instituie starea de urgență.

Starea de urgență e definită în prevederile OUG 1/1999 și reprezintă ansamblul de măsuri cu caracter politic, economic, social și de ordine publică, instituit în întreaga țară sau în anumite zone ori în unele unități administrativ-teritoriale, în următoarele situații:

a) existența unor amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate;

b) iminența producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor acestora.

Practic, dacă legea și decretul prevăd că ți se poate restrânge dreptul la liberă circulație în temeiul art. 53 din Constituție, ordonanța militară vine și îți spune exact când ai voie să ieși din casă și pentru ce, conform avocatoo.ro.

Poate ordonanța militară să-ți restrângă drepturi garantate de CEDO?

Sunt 7 ordonanțe militare emise în prezent în România, iar astăzi Marcel Vela va emite Ordonanța militară nr. 8.

Orodonața militară este restrictivă și se folosește pentru restrângerea unor drepturi. România s-a folosit înclusiv de articolul 15 CEDO prin care se dă posibilitatea, derogării de la convețien, dar nu poate limita drepturi precum:

  •  art. 2 (dreptul la viață),
  •  art. 3 (interzicerea torturii, a pedepselor sau tratamentelor inumane și degradante),
  •  art. 4 parag. 1 (interzicerea sclaviei) și
  •  art. 7 (interzicerea pedepsirii fără bază legală),

Prin urmare nu sunt încălcate drepturile omului, de exemplu dreptul la viata, care poate presupune și ieșirea din casă, CEDO permite asta în starea de uregență. Și că tot am adus vorba de ieșirea din casă, nu uitați că aveți nevoie de declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din casă. Iar dacă lucrați angajatorul trebuie să vă emită adeverință angajator în care să specifice traseul deplasării. HUFF.ro ți-a prezentat video și foto cum se completează declarația pe proprie răspundere.

De ce ordonanța militară restrânge drepturi dacă nu este lege?

Nu datorită ordonanței militare (de exemplu ordonanța militară nr. 8) se restrâng drepturile fundamentale ale cetățenilor. Restrângerea drepturilor fundamentale se face prin intermediul art.53 din Constituție și este nevoie de anumite condiții îndeplinite. O astfel de condiție este ca restrângerea să fie realizată cu ajutorul legii. Astfel restrângerea devine legitimă cu ajutorul OUG 1/1999 aprobată de Parlament în Legea 453/2004.

Este o lege scrisă de militari?

Depinde. Numele de ordonanță militară ne poate induce în eroare și implicit poate conține prevederi de comandament militar. Astfel, dacă în Ordonanță sunt menționate acțiuni ce trebuie realizate de armată, atunci prevederile aparțin de comandamentul militar, dar restul sunt măsuri administrative. Astăzi se va emite Ordonanța militară nr. 8.

Ce se întâmplă dacă ataci în instanță o ordonanță militară?

Cine se sime lezat în drepturile sale de această ordonanță, poate să atace în instanță prevederile care nu aparțin de comandamentul militar. Rezultatul: instanța va spune că ordonanța este legala sau o anulează.

Concluzie

Ordonanța militară, precum cea cu nr. 8 din 9 aprilie 2020 reprezintă un act administrativ normativ și subsecvent legii. Aceasta nu restrânge drepturile cetățenilor, ci pune în aplicare măsuri prevăzute de lege și de decretul stării de urgență. Doar pentru că se numește ordonanță militară, asta nu înseamnă că este un act de comandament militar, dar poate să includă și unele prevederi în acest sens.

LIVE: Ordonanta militara 8