Ordonanța Militară nr. 3 din 24 martie 2020 Document emis de MAI

24.03.2020
Ordonanța Militară nr. 3 din 24 martie 2020 Document emis de MAI

Ordonața Militară nr. 3 din 24 martie 2020 va fi emisă în această seară de Marcel Vela, Ministrul de Interne. După o discuție cu guvernul președintele Klaus Iohannis a anunțat că măsurile anunțate în ordonanța militara 2 din 21 martie 2020, vor deveni obligatorii pe tot parcuzul zilei, nu doar în intervalul 6-22 din 25 martie 2020. Ordonanța militară nr. 3 se emite mai jos. Apasă aici să vezi actualizările.

UPDATE: Marcel Vela emite o nouă ordonanță militară astăzi. Ordonanța 9 sau 1

UPDATE – Cum completezi declarația pe proprie răspunde dacă locuiești la altă adresă decât cea din buletin

UPDATE – Adeverință angajator model de prezentat la poliție și declarația pe proprie răspundere

UPDATE – Noul model de declarație pe proprie răspundere pentru ieșirea din casă

Ce este interzis, conform ordonanța militară nr. 3 din 24 martie

Deplasarea persoanelor și ieșirea din casa este interzisă fară motive intemeiate, cum ar fi mersul la serviciu, unde trebuie să prezentați o adeverință de la angajator, o legitimație de lucru sau o declarație pe proprie răspundere.

Carantină generală în România. Vela: Persoanele peste 65 de ani pot ieși din casă între orele 11-13

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, marți seara, care sunt restricțiile impuse prin Ordonanța Militară nr. 3, care vizează interzicerea părăsirii locuințelor. Se va putea ieși doar în anumite condiții, iar vârstnicii au voie să plece de acasă doar între orele 11 – 13.

Persoanele în vârstă de peste 65 de ani, considerate cele mai vulnerabile în fața pandemiei de coronavirus, trebuie să stea în casă pentru a se proteja. Vor avea însă voie să iasă din casă între orele 11.00 și 13.00, pentru cumpărături sau asistență medicală. Excepție fac cei care sunt încă angajați sau desfășoară activități agricole, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.

„Comportamentul nostru, al tuturor, va face diferența în zilele care vor urma. Îi îndemn pe cei care încă nu conștientizează pericolul să se trezească. Nu ne jucăm cu sănăatea publică. Noaptea trecută, numărul mare de persoane sancționate ne arată 2 lucruri: Angajații MAI și-au făcut treaba. Sunt încă foarte mulți români care nu conștientizează pericolul la care se expun”, a spus Vela.

În aceste condiții MAI a emis ordonanța militară nr. 3, în care se precizează că se interzice circulația tututor persoanelor, cu următoarele excepții: deplasarea în scop profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază, deplasarea pentru asistență medicală, depasări pentru îngrijirea copilului sau asistența persoanelor bolnave, deplasări pentru sport în apropierea locuinței, deplasarea pentru donarea de sânge, deplasarea pentru voluntariat, pentru activități agricole.

Circulația persoanelor peste 65 de ani este permisă numai între 11 și 13, pentru deplasarea pentru cumpărarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază, pentru asistență medicală, pentru îngrjirea unui minor, pentru necesitățile animalelor.Este permisă și  în afara acestui interval pentru activități profesionale sau activități agricole.

Angajații prezintă legitimație de serviciu sau adeverință de la angajator, a mai spus Vela

Ieșirea din casa este permisă doar pentru nevoi urgente și personale, precum aprovizionarea de la magazine sau farmacii.

Ieșirea din casă este permisă pentru plimbarea animalelor de companie doar în jurul locuinței.

Armata, poliția locală și poliția va avea oricând dreptul să vă legitimeze și întrebe care este motivul pe care ați părăsit locuința.

Klaus Iohanis a anunțat de asemenea că diseară Marcel Vela, Raed Arafat și Bogdan Despescu vor prezenta termenii ordonanței militare 3 din 24 martie 2020 pe larg pentru informarea populației.

Armata iese în stradă – Ordonața militar nr. 3

Armata iese in strada ordonanta militara 3 din 24 martie 2020
Armata iese in strada ordonanta militara 3 din 24 martie 2020

Ordonața militar nr. 3  a ajuta organele de poliție și control, armata va fi scoasă în stradă pentru a ajuta la legitimarea celor care părăsesc casa fară motiv, vă reamintim ielirea din casă este interzisă și poate atrage amenzi sau chiar dosar penal pentru răspândirea de boli.

Poliția locală a primit drepturi noi odata cu ordonanța militară 3, prin urmare va pot amenda, opri în circulație sau deschide dosar penal dacă încălcați regulile din ordonanțele militare emise.

Este de așteptat ca in întervalul 19-21 să fie prezentat documentul emis de Ministerul de interne, respect ordonanța militară 3, și vom afla pe larg despre ce noi intedicii este vorba.

HUFF.ro va transmite live declarațiile ministrului Vela, iar acest articol va fi actualizat cu documentul militar numarul 3 din 24 martie 2020.

Atenție, nu mai este vorba de recomandări, ci de obligații, conform Ministerului de interne. Site-ul ministerului este mai.gov.ro.

VIDEO: Ordonața Militară nr. 3 din 24 martie