Connect with us
Sorin Grindeanu este propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier. Anunțul a fost făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Politic

Liviu Dragnea: Propunerea de premier este Sorin Grindeanu

Propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de premier este Sorin Grindeanu. Zi decisivă pentru PSD. Șefii coaliției PSD-ALDE s-au reunit astăzi pentru a dezbate noua mutare politică, în urma refuzului președintelui Klaus Iohannis de a accepta varianta Sevil Shhaideh pentru postul de prim-ministru.

În urma consultărilor, Liviu Dragnea a anunțat că propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier este Sorin Grindeanu.

Citeste aici: Sorin Grindeanu declarație de avere a propusului pentru funcția de premier

Declarații Liviu Dragnea, despre viitorul posibil premier Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu: În primul mulțumesc colegilor mei pentru votul de azi. Am avut o rugăminte în fața colegilor, dar în primul rând o rugăminte față de Liviu Dragnea de a-mi fi alături. Este și un lucru simplu că e un program pe etape, dar e și complicat că e un program complex.

Liviu Dragnea: Am avut o discuție profunda în contextul în care i-am rugat pe colegi să-și spună propunerea bazată… Sigur că a fost un curent în ultimele zile și ieri și azi-noapte în care ne cereau să cerem la suspendarea președintelui.

Da, putem începe suspendarea chiar de mîine. Am discutat despre ce aveam de făcut.
Varianta cu doamna Sevil Shhaideh asta am avut în minte până azi-noapte. Doamna Sevil mi-a spus, și sper să găsească puterea să spună aceste lucruri. După anunțul președintelui a început să primească amenințări cu moartea. Se află în situația în care le e frică să iasă din casă. Mi-a spus că nu mai poate merge înainte în acest război. Tot ce a apărut în presă sunt invenții. Demnitatea unui om a fost călcată în picioare. Mai devreme sau mai târziu cei care au declanșat și au întreținut această campanie trebuie să dea socoteală. Nu mai putem menține propunerea inițială deși îmi pare rău. România ar fi putut să vadă ce prestație are acest om.

Eu am spus în campanie niște lucruri pe care le-am spus cinstit. Am spus că nu vreau să obțin o funcție forțând o lege. Și atunci a trebuit să găsim o soluție. Un coleg care este loial, în primul rând, care are capacitatea să înțeleagă că acest program este pentru România, care nu merge la Palatul Victoria, care este foarte bun, pentru că este construit pe teme care nu pot fi întârziate.
Am discutat de asemenea dacă noi sau ce alegere să facem între dorința firească că am câștigat aceste alegeri, să alegem între această dorință de a răspunde invitației nerostite a președintelui.
Decizia mea și a colegilor este că alegem bunăstarea românilor, libertatea de a vorbi, libertatea de a spera. De a avea mai bune autostrăzi.
Azi am adoptat a doua oară legea care să elimine cele 102 taxe. Sper ca președintele să o promulge mai repede.
În acest condiții am propus colegilor mei ca propunerea să fie Sorin Grindeanu.

Liviu Dragnea: propunerea noastră este Sorin Grindeanu

Liviu Dragnea: Eu sper că Iohannis nu va refuza. Începe să între pe un drum pe care nu îl dorim,. Dar dacă nici acest gest cinstit nu va fi luat în seamă și va refuza și această propunere nu mai avem altă cale.

Am făcut tot ce mi-a stat în putință ca parlamentul să fie constituit rapid pentru a putea vota un Guvern săptămâna trecută. erau niște măsuri care trebuiau luat în acest an și nu au putut fi luate din cauza acestei întârzieri. cred ca ratata o mare ocazie ca România să aibă deja un Guvern. Chiar dacă am vota Guvernul vineri seară nu are când să voteze nimic.

După ce președintele va decide o să vă spunem propunerea noastră de calendar. Noi am sperat să avem buget până pe 15 Ianuarie.

Inițial singura variantă a fost Sevil Shhaideh. Sorin a fost varianta acum.

Liviu Dragnea: Nu pot să renunț la intenția de a fi premier

Nu pot să renunț la intenția de a fi premier. Oricine de aici poate ajunge premier. Nu am renunțat la această idee și vă spun foarte cinstit.

Motive de suspendare sunt și acum. Legea fundamentală interzice președintelui să nu țină cont de propunerea unei majorități. Sevil Shhaideh nu a fost pregătită să reziste presiunii. Domnul Zegrean spune că este altfel, dar toată lumea știe că așa e. să vedem ce va decide Iohannis.

Sorin Grindeanu merge la Guvern pentru un mandat de patru ani. dacă merge bine, eu voi iniția a o discuție pentru ca acest program să fie implementat. Eu nu sunt de acord să meargă pentru o perioadă determinată. Aceste alegeri au fost pentru programul de Guvernare. Eu sper să aibă puterea să ducă la capăt acest program.

Sorin Grindeanu: Eu nu vroiam să fiu în guvern în acest timp. Am început cu mulțumiri pentru votul din CExN și mulțumiri pentru votul românilor. Simt o mare responsabilitate. L-am văzut o singură dată pe președintele Iohannis când a venit în vizită la Timișoara. Eu nu voi face mișcări în Guvern contra colegilor mei. cei care mi-au dat votul, împreună vom decide lucrurile pe care le vom face. Este o relație subordonare cu dl Dragnea pentru că este președintele PSD.

Liviu Dragnea: Trebuie să încercăm să ne întoarcem la niște adevăruri care au fost ascunse sau puse în derizoriu. Parlamentul nu este subordonat Guvernului. La nominalizarea lui Sevil Shhaideh am sperat că dacă nu se va afla informația nu se vor mobiliza pentru o campanie de denigrare. Dar m-am înșelat. Sper să fie ultima dată când mă înșel. Un candidat la funcția de premier nu poate fi ucis mediatic într-un asemenea fel.  Vreau să acționăm pas cu pas și temenic.

Cu președintele nu am discutat dar nu am reușit. Același telefon închis. Am un singur număr și atunci am făcut această propunere să vadă toată țara.

Sorin Grindeanu: Îmi place să nu ard etape. Deocamdată am primit votul colegilor mei. O să vedem zilele următoare cum se vor desfășura lucrurile. A avut surprize cu doamna Shhaideh.

Liviu Dragnea: Sorin a lucrat la programul de guvernare pe trei componente importante: comunicații și IT, partea de dezvoltare și pe infrastructura mare. El a răspuns oe un mod așezat. haideți să vedem ce se întâmplă mai departe.

Eu nu am contestat dreptul nimănui la o opinie, Nu sunt de acord cu un asemenea linșaj. Și în ceea ce privește motivele președintelui Iohannis, nu știu nici eu. Joi au spus că se vor vedea în această săptămână, au vorbit și despre ceremonie și apoi s-a întâmplat asta. A mai semnat o dată numirea doamnei Shhaideh, cu aceleași informații despre dânsa. dacă erau probleme de genul care au ieșit în presă nu avea voie SRI-ul să dea un aviz favorabil. Îmi vine greu să cred ca SRI-ul a dat un aviz favorabil anul trecut și acum are altă poziție.

Sorin Grindeanu, propunerea pentru premierul României, este fostul viceprimar al Timișoarei. De asemenea, el a fost ministrul Comunicațiilor.

Zi decisivă pentru PSD-ALDE: Contre cu administrația prezidențială

„Am vorbit cu domnul Tăriceanu și cu domnul Constantin și mâine, cel mai târziu poimâine, cel mai târziu mâine seară o să trebuiască să luăm o decizie. Parafrazându-l pe cel care a vorbit la ora 12, vreau să cumpănesc foarte bine. Dar de data asta nu să cumpănesc între interes personal sau de grup, ci între ceea ce e bine și rău pentru România.”, spunea ieri Liviu Dragnea.

„Exclud posibilitatea să ne aruncăm cu capul în gard acum. Noi avem o răspundere pentru toată ţară.”, a conchis același lider PSD.

Singurele două soluții pentru social-democrați

După șocul veștii date Klaus Iohannis, comitetul executiv al coaliției ce a câștigat alegerile va decide astăzi următoarea mișcare. La prima vedere, pentru PSD-ALDE există două posibilități.

În primul rând, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au varianta propunerii unui alt candidat. Astfel, este greu de crezut că președintele ar mai refuza și un al doilea nume din partea PSD-ALDE.

În al doilea rând, există varianta suspendării președintelui. Liderul de la Cotroceni este expus unei astfel de inițiative, dacă Parlamentul decide în acest sens. Dat fiind faptul că Parlamentul este dominat de PSD-ALDE, o eventuală propunere de suspendare ar fi votată fără probleme. Totuși, nu trebuie omis faptul că prin refuzul de a o numi premier pe Sevil Shhaideh, Klaus Iohannis nu a depășit limitele legale.

Comitetul Executiv se va întâlni la ora 16:00. O decizie finală este așteptată la finalul discuțiilor.

Știri pe același subiect:

Liviu Dragnea: Propunerea de premier este Sorin Grindeanu

Presa internațională, despre decizia lui Iohannis: „PSD a pierdut mult făcând această propunere”
Cine este Sorin Grindeanu
PNL îl susține pe Klaus Iohannis în problema premierului
Eugen Tomac, mesaj pentru Klaus Iohannis înainte de desemnarea premierului
Klaus Iohannis a refuzat desemarea lui Sevil Shhaideh ca premier
Liviu Dragnea amenință subtil: „Într-un fel sau altul, Iohannis va primi un răspuns”

George Vintilă este redactor HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top