Connect with us
Premierul Viorica Dăncilă vine cu noi precizări despre pensii. Ce se întâmplă cu pensia de stat și cu cea privată

Știri

Premierul Viorica Dăncilă vine cu noi precizări despre pensii. Ce se întâmplă cu pensia de stat și cu cea privată

Premierul Viorica Dăncilă a făcut noi precizări, în contextul în care Pilonul II de pensii va deveni opțional.

Șeful Executivului a declarat că nicio persoană nu se va alege cu o pensie diminuată de la stat, dacă va contribui la acest pilon

„Pentru că în ultima perioadă au apărut o serie de speculații în spațiul public, vreau să fac câteva precizări legate de Pilonul II de pensii.

Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea Pilonul II de pensii reprezintă una din prioritățile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat, dacă contribuie la Pilonul II de pensii.

Pentru a face acest lucru, am format o echipă care poartă discuții cu administratorii de pensii private și cu asociațiile de beneficiari de aceste pensii private pentru a crea un cadru nou, un cadru european cu mai multă deschidere pentru economisire și investiții.

Ne propunem ca până la sfârșitul trimestrului doi acest cadru legal să obțină avizul ASF și apoi să poată fi aprobat în Guvern”, a spus Dăncilă, la începutul ședinței de guvern.

Problema este că, în acest moment, nimeni nu știe cum va pune Guvernul în aplicare acest an plan. Chiar și analiștii sunt bulversați.

Am senzaţia că doamna premier a scăpat un porumbel voiajor din gură. Sunt două sisteme complet diferite.

Sistemul public poate da faliment, nu îţi garantează nimeni că la un moment dat statul nu va veni să diminueze pensiile”, a declarat George Vulcănescu, analist economic, pentru stirileprotv.ro.

Ce spune Eugen Teodorovici despre modificările operate la Pilonul II de pensii

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, a declarat că se dorește un fel de concurenţă între sistemul privat și cel public de pensii.

Pentru ca cei care doresc să meargă dinspre pilonul 2 către pilonul 1 să poată să o facă, desigur având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face astăzi în zona privată, pentru ca fiecare să ştie pe ce se poate baza atunci când ajunge la vârsta pensionării. De asemenea, să poată fi sigur că un randament mai bun poate să găsească în această zonă a pilonului 1 şi nu în alte zone.

Diferența este că pilonul I nu dă randament, pentru că spre deosebire de fondurile private, banii colectați de stat nu sunt investiți, ci sunt virați direct pensionarilor.

Discuţiile despre readucerea în bugetul public a fondurilor din Pilonul II au început încă de acum doi ani. S-a vorbit inclusiv despre desfiinţarea acestui sistem. De la 1 ianuarie, contribuţiile au fost reduse de la 5,1 la 3,75% din salariul brut.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu a anunțat ce se întâmplă cu Legea Pensiilor și punctul de pensie

Citește și: Ce se va întâmpla după modificările făcute de PSD în domeniul pensiilor

2 Comments

2 Comments

  1. mu ie psd

    2018-04-15T04:24:02+03:00 at 4:24

    udrea e ca dragusanu pros tituata

  2. Nick PopA

    2018-04-14T16:30:32+03:00 at 16:30

    Drăcilă /Docilă să meargă la Videle să’și continue studiile de la cls a 3-a și după aceea să vină în fața poporului român cu idei. O incultă incurabilă, precum trădătorul-repetent Dracnea, mentorul ei, pe care’le spală la dos de KK !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top