Connect with us
Preţul energiei electrice pe bursă s-a dublat: România are cele mai mari tarife din regiune

Știri

Preţul energiei electrice pe bursă s-a dublat: România are cele mai mari tarife din regiune

Preţul energiei electrice pe piaţă a depăşit bariera de 300 de lei pe MWh, fiind cel mai mare din regiune, potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului bursier.

Astfel, media la nivelul întregii zile este 277 de lei pe MWh, iar, pentru intervalul 9:00 – 22:00, media este 307 lei, cu un vârf de 360 de lei pe MWh la ora 21:00.

Aceasta în condiţiile în care, în ultimele luni, preţul energiei a fluctuat, de regulă, în intervalul 100 – 200 de lei pe MWh. De două săptămâni, preţul creşte încontinuu şi a ajuns la valori de două ori mai mari faţă de data de 7 mai.

Totodată, dacă ne uităm la preţul energiei în ţările cu care România este cuplată, observăm că preţurile în ţara noastră şi în Ungaria sunt cele mai mari din regiune. Spre exemplu, miercuri la ora 21:00, când în România şi Ungaria preţul va fi de 80 de euro, în Slovacia şi Cehia, energia va costa 48 de euro pe MWh.

Totuşi, în România, în această perioadă, energia hidro, considerată printre cele mai ieftine, acoperă peste o treime din consum, 36% mai exact, marţi la ora 14:10.

La acea oră, România exporta 205 MW. Alte surse de producţie erau cărbunele, cu 25%, hidrocarburile – 12%, panourile fotovoltaice – 10%, nuclear – 9,5%, eolian – 5,9%, biomasă – 0,6%.

Citește și: Ce trebuie să știi despre schimbarea contractului pentru energie electrică

Preţul maxim al energiei tranzacţionate pe Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal scade, în medie, cu 3,53%

Preţul maxim al energiei pentru consumatorii casnici tranzacţionată pe Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) va scădea în medie cu 3,53% faţă de valorile actuale, în perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei (ANRE), într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES.

„Unul din obiectivele pe care ANRE îl urmăreşte în mod constant în activitatea de elaborare a sistemului de reglementări este creşterea gradului de responsabilizare a furnizorilor de ultimă instanţă, atât în ceea ce priveşte achiziţia energiei electrice, cât şi costurile specifice activităţii de furnizare.

Potrivit prevederilor legale, furnizorii de ultimă instanţă (FUI) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică, în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii.

În urma implementării noii Metodologii de stabilire a modului de calcul şi a condiţiilor de avizare a preţurilor aplicate clienţilor finali de furnizorii de ultimă instanţă obligaţi şi furnizorii de ultimă instanţă opţionali.

În şedinţa Comitetului de reglementare al ANRE de astăzi, 22.05.2018, au fost aprobate valorile preţului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zonă de reţea.

Astfel, valoarea preţurilor maxime pentru consumatorii casnici va scădea în medie cu 3,53% faţă de preţurile actuale”, se menţionează în comunicat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top