Connect with us
Proiect ANAF: Contribuabilii care au de încasat bani de la stat nu vor mai putea fi executați silit

Știri

Proiect ANAF: Contribuabilii care au de încasat bani de la stat nu vor mai putea fi executați silit

Contribuabilii care au de încasat bani de la stat nu vor mai putea fi executaţi silit de către Fisc. Acesta este un proiect de ordin propus de către ANAF.

În Codul de procedură fiscală este prevăzută o procedură specială de executare silită. Mai exact, contribuabilii care au datorii neplătite de la stat au în același timp de încasat bani de la instituții sau autorități publice.

„Pentru a asigura o bunã implementare a acestei noi reguli, ANAF propune aprobarea unui ordin de procedurã. Astfel, contribuabilii care nu şi-au putut încasa la timp creanţele comerciale de la instituţii sau autoritãţi ale statului vor fi protejaţi de mãsurile de executare.

Aceste măsuri, prin administraţia fiscalã, statul le putea lua asupra lor cu toate cã neplata obligaţiilor fiscale ale acestora era determinatã tocmai de neîncasarea la termen a acestor creanţe de la alte instituţii ale statului.

Astfel, rezultã cã, în aceastã situaţie, fiscul suspendã celelalte mãsuri de executare (poprirea conturilor bancare, sechestrarea bunurilor sau poprirea altor terţi debitori ai contribuabilului) pânã la încasarea creanţelor sale de la instituţiile debitoare. Astfel se asigură o echitate deplinã în raportul fiscului cu contribuabilul”, arată ANAF într-un comunicat.

Recent, Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru simplificarea legislaţiei fiscale. Aceasta prevede, între alte măsuri, aplicarea popririlor doar pentru suma datorată statului de către contribuabili.

„Prin această măsură se urmăreşte, în contextul comunicării electronice dintre ANAF, ca organ fiscal central, pe de o parte, şi bănci, în calitatea lor de terţi popriţi, pe de altă parte. În plus, implementarea unui mecanism mai rapid de comunicare în cazul înfiinţării/ridicării popririlor.

Scopul este de a evita apariţia eventualelor cazuri în care contribuabililor li s-au indisponibilizat şi executat sume de bani care depăşesc nivelul creanţei pentru care s-a înfiinţat poprirea”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Citește și: Contre între Dragnea și Iohannis pe tema taxei radio-tv. Scrisoarea liderului PSD pentru președinte

Citește și: Update: Amnistie pentru averile nejustificate. Finantele schimba Codul Fiscal. Ce spune ministrul

Astfel, ori de câte ori o bancă va informa Fiscul că a indisponibilizat sumele de bani pentru care s-a înfiinţat poprirea, ANAF va dispune de un mecanism legal pentru a ridica celelelate popriri, potrivit news.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top