Connect with us

Știri

RADET și ELCEN în insolvență

Intrarea companiilor Elcen şi RADET în insolvenţă ar putea reprezenta un moment de respiro pentru cele două societăţi, în care administratorii judiciari vor putea elabora un plan de reorganizare, astfel încât să fie refăcut sistemul centralizat de termoficare al Capitalei, a declarat vineri ministrul Energiei, Victor Grigorescu, la B1 TV, care a menţionat că măsura protejează cele două societăţi de eventuale măsuri de executare silită.

Intervenţia vine după ce, joi, Consiliul de Administraţie al Elcen, companie controlată de Ministerul Energiei, a decis înaintarea cererii de insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, ca urmare situaţiei financiare a companiei şi a hotărârii de miercuri a consilierilor generali ai Capitalei, de intrare în insolvenţă a RADET, conform news.ro.

Citeste si: Elcen a decis începerea procedurilor pentru intrarea companiei în insolvenţă

Citeste si: Ministrul Energiei: ELCEN nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET poate falimenta ELCEN

„Situaţia de la RADET şi Elcen era previzibilă. Astfel, se dă un răgaz societăţilor să se regândeasca situaţia. Insolvenţa înseamnă că societătăţle se protejează de executări silite. Pentru o perioada de timp orice fel de executări şi alte plăţi decât cele curente sunt suspendate, până când instanţa va anunţa ce se întâmpla”, a spus Grigorescu.

Ministrul a menţinat că, după intrarea în insolvenţă, regia de termoficare a Primăriei şi producătorul de energie electrică şi termică Elcen se vor ocupa de funcţionarea curentă şi de asigurarea finanţării.

„Este important să se asigure plata facturilor curente. Acest lucru este un moment de respiro. Trebuie să refacem acest sistem de termoficare”, a afirmat oficialul.

Ministrul susține că situaţia celor două companii nu ar trebui să afecteze populaţia.

“Practic nu ar trebui să existe un impact asupra bucureştenilor. Nu cred că această situaţie ar trebui să se reflecte asupra consumatorului”, a completat Grigorescu.

Ministrul a avertizat că este nevoie de găsirea unei soluţii pe termen lung de finanţare a sistemului centralizat de termoficare din Capitală.

“Contractele există şi facem tot ce se poate face pentru asigurarea continuităţii plăţilor. Este vorba de următoarele luni să se asigure sursele de finanţare”, a mai spus ministrul Energiei.

La aceeaşi emisiune de la B1 TV, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări că bucurestenii care au rămas la sistemul centralizat de încălzire vor avea apă caldă si căldura la iarnă.

Firea susţine că RADET şi Elcen aveau nevoie să intre în insolvenţă.

“Erau supuse sub amenţări economice şi din partea Distrigaz sau Romgaz cu scăderea presiunii la gaze. (…) Luni cele două companii vor merge la instanţă. De luni, fluxul economic va decurge normal atât pentru cetăţeni, cât şi pentru companiile racordate la acest sistem de termoficare”, a spus Firea.

Consiliul de Administraţie al Elcen a decis joi înaintarea cererii de insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, ca urmare situaţiei financiare a companiei şi a hotărârii de miercuri a consilierilor generali ai Capitalei, de intrare în insolvenţă a RADET.

În acest moment, datoriile totale ale Elcen au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei, au precizat membrii CA al Elcen.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top