Connect with us
Restricții drastice pentru mai multe localități din țară, 9 octombrie 2020

Știri

Restricții drastice pentru mai multe localități din țară, 9 octombrie 2020

Restricții drastice din cauza numărului mare de infectări cu noul virus. Autoritățile au impus măsuri pentru limitarea răspândirii virusului în mai multe localități din țară. În mod evident, prima zonă vizată este chiar Capitala, unde au fost închise restaurantele, cafenelele, barurile, sălile de spectacol și sălile cu jocuri de noroc. Restricții drastice au fost impuse și în Iași, Arad, Giurgiu și Dâmbovița.

Restricții drastice în mai multe zone din țară

Restricții drastice au fost impuse în mai multe zone ale țării, acolo unde numărul de infectări cu noul virus a depășit indicele de 1.5 raportat la mia de locuitori. Prima dată au fost luate măsuri în Capitală, unde au fost închise restaurantele, cafenelele, barurile, sălile de spectacole și cele cu jocuri de noroc.

De asemenea, Departamentul pentru Situații de Urgență a decis ca măsură obligatorie purtarea măștii de protecție pe o suprafață de 100 de metri în jurul școlilor, în intervalul orar 7.45-21.15, pentru toți cei cu vârste peste 5 ani.

Aceste măsuri au intrat în vigoare miercuri, 7 octombrie și vor fi valabile cel puțin 7 zile. De menționat este faptul că restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor vor fi deschise doar pentru clienții cazați acolo.

Pelerinaj anulat la Iași

Și Iașul traversează o perioadă grea, după ce numărul cazurilor de infectare cu noul virus a explodat. Aici, restricțiile se concentrează în jurul hramului de Sfânta Cuvioasă Parascheva. În acest sens, autoritățile au luat o decizie istorică. La pelerinaj participă numai ieșenii care demonstrează locația cu buletinul. Ei sunt așteptați de polițiști și jandarmi, la intrarea în curtea Mitropoliei, și sunt legitimați. Cei care nu au buletin de Iași, sunt nevoiți să se întoarcă acasă fără să ajungă la moaștele Cuvioasei Parascheva.

În fiecare an, la Iași, în jurul datei de 14 octombrie au loc sărbătorile Iașului, cu tot felul de evenimente, târguri și concerte. Anul acesta, din cauza virusului, toate au fost anulate. Pe 14, imediat după Sfânta Liturghie, avea loc o masă mare la care participau pelerinii. În 2020, și aceasta a fost anulată.

Masca de protecție, obligatorie în Giurgiu

În Giurgiu, masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice deschise, după cum au declarat reprezentanții instituției Prefectului Giurgiu. Totodată, masca de protecție este obligatorie pe o rază de 100 de metri în apropierea școlilor, la fel ca în Capitală.

În Giurgiu, restaurantele și cafenelele continuă să funcționeze, dar numai în intervalul 06.00-22.00, cu condiția ca numărul maxim de persoane din interior să fie de 50.

Măsuri drastice și în Arad

În afară de purtarea măștii de protecție în preajma școlilor, autoritățile au decis închiderea restaurantelor și cafenelelor din patru localități. Este vorba despre Lipova, Livada, Socodor și Zimandu Nou.

De asemenea, este obligatorie păstrarea distanţei fizice de minimum doi metri în spaţiile publice, igienizarea şi dezinfectarea mâinilor şi a suprafeţelor de lucru, suspendarea activităţii în Piaţa Obor din municipiul Arad (cu excepţia zonei în care se comercializează produse agroalimentare), precum şi în sălile cu jocuri de noroc, pe o perioadă de 14 zile, dar şi suspendarea procesiunilor/slujbelor religioase în toate spaţiile închise, indiferent de confesiune, pe o perioadă de 14 zile.

Situația din Dâmbovița

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița a decis restricționarea activităților cu publicul în orașul Titu, localitățile Crevedia, Glodeni și Ocnița.

Măsura vizează restaurantele, cafenelele și sălile cu jocuri de noroc și este valabilă în perioada 7 -13 octombrie 2020, pentru Titu, iar pentru celelalte trei localități se prelungește până pe 13 octombrie.

De asemenea, și aici este în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție pe o rază de 100 de metri în jurul tuturor unităților școlare din județ.

 

 

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top