Connect with us
România, aproape de o epidemie de gripă. Avertismentul ministrului Sorina Pintea

Știri

România, aproape de o epidemie de gripă. Avertismentul ministrului Sorina Pintea

România este în pragul unei epidemii de gripă în prezent, a susţinut, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, adăugând că numărul cazurilor de gripă a depăşit, săptămâna trecută, numărul cazurilor estimate şi a fost declarată săptămână epidemică.

„Suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul cazurilor de gripă a depăşit numărul cazurilor estimate, săptămâna trecută a fost săptămâna epidemică.

Dacă trei săptămâni la rând ne confruntăm cu acest tip de săptămâni (epidemice – n.r.), atunci suntem în epidemie, dar, da, suntem în pragul unei epidemii în acest moment”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ea a precizat că a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să centralizeze solicitările medicilor de familie pentru vaccin antigripal, însă nu are un total general în acest moment.

„Parţial, pot să vă spun că au fost Direcţii de Sănătate Publică care nu au mai solicitat doze de vaccin antigripal, dar au fost DSP-uri care au solicitat, e adevărat, un număr mic – între 300 şi 800 de doze”, a spus ministrul.

14 oameni au murit din cauza gripei

Numărul persoanelor decedate din cauza gripei a ajuns la 14, potrivit ultimei raportări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Conform raportărilor, săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. În urma acestor date, specialiştii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.

Specialiştii recomandă consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;

izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);

igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

De asemenea, se recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top