Connect with us
40 de copii au murit în ultimii doi ani așteptând să se găsească un loc în spitale pentru a fi tratați

Sanatate

40 de copii au murit în ultimii doi ani așteptând să se găsească un loc în spitale pentru a fi tratați

Medicul Cătălin Cârstoveanu, de la Spitalul „Marie Curie”, a dezvăluit faptul că în ultimii doi ani 40 de copii au murit în timp ce așteptau să primească tratamentul adecvat.

Șeful secției ATI pentru nou-născuți a Spitalului „Marie Curie” Cătălin Cârstoveanu a explicat, într-o intervenție la Digi24, faptul că unitatea spitalicească folosește o aplicație pentru a monitoriza mai bine situație pacienților (copii) și pentru a-i prioritiza în funcție de starea lor de sănătate.

„Am făcut o aplicație unde se vede câte locuri avem acolo, câți sunt în așteptare, câți sunt peste număr, (acum – n.r.) avem cinci peste număr, 13 critici stau în așteptare. Pot să moară, azi, mâine, poimâine. În 2 ani de zile de când am dat drumul la aplicație au murit 40 de copii pe lista așteptând să fie transferați într-un loc multidisciplinar”, a anunțat acesta.

Medic: „Copiii mor în România, pe liste de așteptare”

Specialistul a explicat și ce înseamnă copil în așteptare.

„Copil în așteptare înseamnă că în momentul actual, reanimarea e arhiplină, chirurgii ar putea să facă operația, noi am putea să tratăm să spunem, dar nu e fizic loc unde să-l pui, dar stă pe o lista de așteptare și ne uităm care e cel mai critic pe care să-l luăm. Fiecare centru universitar mare are nevoie de spitale pediatrice regionale. Nimeni nu vorbește despre acest lucru. Când e un accident grav, nu spun de colegii care fac minuni la spitalele de urgență și la alte spitale de adulți, dar acolo se transferă, noi n-avem centru de traumă pentru copii, pentru că n-avem gardă pentru așa ceva, nu avem garda de la neurochirurgie. Copiii mor în România, pe liste de așteptare”, a subliniat acesta.

Recent, în România, au avut loc mai multe accidente în cadrul cărora victimele au fost copii. Unul dintre ele a avut loc în Dâmbovița, unde o fetiță de 11 ani a decedat după ce a fost lovită pe trecerea de pietoni, sub privirile tatălui, de un TIR condus de un șofer polonez. Și 28 februarie a fost o zi neagră pentru o familie din România după ce un bebeluș de doar 6 luni a murit după ce mașina în care se afla s-a răsturnat pe DN 13A.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top