Connect with us
Putem renunța la mască în spații închise, dacă ne-am imunizat complet? Valeriu Gheorghiță dă răspunsul

Sanatate

Putem renunța la mască în spații închise, dacă ne-am imunizat complet? Valeriu Gheorghiță dă răspunsul

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului este în plină desfășurare în România. Măștile de protecție sunt obligatorii atât în spațiile închise cât și în cele deschise și le poartă inclusiv cei care s-au imunizat cu ambele doze. Potrivit celor mai recente date pe acest subiect, persoanele care au făcut ambele doze de vaccin anti-coronavirus nu ar mai putea să se îmbolnăvească și nici să dea virusul mai departe.

Cei imunizați nu mai iau/transmit coronavirus

Un studiu efectuat în perioada decembrie 2020-martie 2021, pe 4.000 de angajați din sistemul sanitar, care au fost în linia 1, a arătat că cei vaccinați cu ambele doze nu poartă virusul și nu se îmbolnăvesc. Datele au fost făcute publice de către managera Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului a confirmat aceste informații.

Datele arată o reducere a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate și sunt studii făcute, de pildă, pe membrii familiei, unde cel puțin unul dintre ei a fost vaccinat, și au arătat o reducere a transmiterii la ceilalți membri ai familiei cu cel puțin 30 la sută, dacă cel puțin un membru era vaccinat, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Putem renunța la masca de protecție dacă ne-am imunizat complet?

CDC-ul a recomandat ca persoanele care au mai mult de două săptămâni de la doza de rapel, să renunțe la masca de protecție în spații închise, în care există un număr mic de persoane vaccinate.

Valeriu Gheroghiță spune că aceasta este recomandarea CDC, a centrului american și că până acum Centrul European de Control al Bolilor nu a făcut astfel de precizări.

Medicul a atras atenția că au apărut noi tulpini ale virusului, că ne aflăm în valul 3 al pandemiei și că trebuie să fim prudenți și să respectăm cu strictețe măsurile de prevenție.

„Chiar dacă am fost vaccinați, e important să înțelegem că până nu avem un număr suficient de mare de persoane vaccinate nu suntem în siguranță”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului a mai spus că, probabil, la un moment dat vor fi adoptate niște măsuri care să permită renunțarea la prevenție pentru cei vaccinați și care nu au un profil medical la risc, însă va fi o decizie la nivel național.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top