Connect with us
Sărăcia poate ridica riscul de a suferi de demenţă

Știri

Sărăcia poate ridica riscul de a suferi de demenţă

Persoanele care se confruntă cu sărăcia în a doua parte a vieţii pot să prezinte un risc cu 50% mai mare de a suferi de demenţă.

”Studiul nostru confirmă faptul că riscul de demenţă este mai redus în rândul persoanelor vârstnice înstărite în comparaţie cu persoanele care beneficiază de mai puţine resurse economice”, a declarat Dorina Cadar, cercetătoare de origine română în cadrul University College London.

”Stategiile de sănătate publică pentru prevenirea demenţei ar trebui să vizeze deficienţele socioeconomice în vederea reducerii disparităţilor în materie de sănătate şi să îi protejeze pe cei dezavantajaţi”, a adăugat Dorina Cadar.

În concluziile studiului se afirmă că în acest fenomen ar putea fi implicaţi numeroşi factori, printre care se numără diferenţele ce ţin de stilul de viaţă şi starea generală de sănătate.

De asemenea, oamenii înstăriţi dispun de mai multe oportunităţi sociale şi culturale, care le permit să rămână implicaţi activ în societate, după cum a explicat Dorina Cadar.

Studiul nu demonstrează însă că sărăcia creşte în mod direct riscul de demenţă, ci evidenţiază o relaţie de asociere între cele două.

„De asemenea, un alt semnal poate fi o manifestare a disfuncţiei executive, cum ar fi plata facturilor de mai multe ori, luarea unor decizii greşite şi vulnerabilitatea în faţa escrocilor”, a spus Sam Gandy.

Însă, după cum a recunoscut Sam Gandy, statutul financiar poate fi un factor de influenţă pentru gestionarea precară şi a alimentaţiei şi a stilului de viaţă, ambele fiind asociate riscului de declanşare a demenţei.

Citește și : România, pe locul doi în UE la populația în risc de sărăcie

Această constatare a fost independentă de nivelul de educaţie şi de privaţiune şi de factorii asociaţi stării de sănătate.

”Noul studiu adaugă un plus credibilitate unei liste din ce în ce mai mari cu dovezi ce sugerează că accesul la o îngrijire medicală corespunzătoare şi capacitatea de a lua decizii

Privind stilul de viaţă sănătos pot avea un impact real asupra riscului nostru de a dezvolta demenţă”, a declarat Rebecca Edelmayer, directoare în cadrul Alzheimer’s Association.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top