Connect with us

Știri

Se scumpesc gazele de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici

Din luna aprilie, se scumpesc gazele pentru consumatorii casnici. Prețul gazelor naturale livrate se va majora cu 5-6% aprilie de la 1 aprilie, conform președintelui ANRE, Niculae Havrileț.

„În previziunea noastră, având în vedere evoluţia preţurilor internaţionale care sunt la acelaşi nivel sau foarte apropiat de nivelul preţului din producţia internă, considerăm o creştere de câţiva lei pe MWh, ceea ce ar însemna o creştere între 5 şi 6% pe mia de metri cubi. ANRE a stabilit o metodologie astfel încât preţurile pentru achiziţia gazelor pentru populaţie să se facă pentru un an de zile, pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie – aprilie. Asta înseamnă că furnizorii care sunt ataşaţi acestei pieţei vor cumpăra gaze la preţul de acum pentru un an întreg”, a afirmat Havrileţ, la o dezbatere pe teme energetice organizată de Energy-Center.ro, conform news.ro.

Citește și: Criză de energie electrică. România nu-și mai poate asigura energia din producție internă

Explicația pentru scumpirea gazelor

Potrivit şefului ANRE, consumatorul casnic este protejat împotriva unei creşteri neaşteptate de preţ pe piaţa liberă.

”De la 1 aprilie, conform Ordonanţei de Urgenţă 64, care este în dezbatere în Parlament, considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieţei de gaze naturale din România, cu referire exactă către piaţă casnică. Asta înseamnă că de la 1 aprilie nu mai există preţ reglementat pentru producţia de gaze naturale, rămânând reglementate doar celelalte elemente ale preţului final: tarifele de reţea, tarifele de furnizare şi elemente care sunt considerate monopol natural”, a mai spus Havrileţ.

În sectorul de gaze naturale, preţul la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.

La gazele din producţia internă, care au preţul stabilit la 60 lei/MWh, se adaugă tariful de înmagazinare, în valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce preţul final la circa 80 lei/MWh. Importurile se realizează la preţuri de 78 lei/MWh, foarte aproape de preţul gazelor înmagazinate.

În ceea ce priveşte piaţa reglementată, în care sunt incluşi consumatorii casnici, preţul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.

 

1 Comment

1 Comment

  1. Ciprian

    10 martie 2017 at 11:22

    Vara gazul sa fie inmagazinat si iarna eliberat in retea ,,,,,,,,astfel se asigura siguranta energetica si pe timp de iarna nu se va cheltui valuta deci leul se va aprecia raportat la alte valute fiind alt ajutor inmagazinat , sau daca in reteaua UE sunt probleme si vecinii nostri raman fara gaze va furniza Romania un timp pana ce problema va fi rezolvata . Deci constructia unei idei de inmagazinare ridicata este buna !!!! in primul rand ne ajutam pe noi si in al doilea rand putem sa ii ajutam si pe altii in caz de necesitate…….CINE ARE INMAGAZINARI MARI DE GAZ NATURAL PE VARA poate deveni jucator in energie pe timp de iarna

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top