Connect with us
Retrospectiva anului 2016 în sistemul medical românesc. Scandalurile și descoperirile grave s-au ținut lanț în 2016.

Știri

Sistemul medical, RETROSPECTIVĂ 2016. Anul scandalurilor și greșelilor

Anul 2016 a fost negru pentru sistemul medical. Pe parcursul anului au fost scoase la iveală scandaluri și nereguli de neconceput. De la bebeluși cu tulburări digestive grave, fără diagnostic, până la larve găsite pe rănile unui pacient. Acestea sunt doar două exemple dintr-o mare listă cu nereguli grave din sistemul medical din România.

Cele mai mari greșeli în sistemul medical din România, în 2016

Primul scandal din sistemul medical, în 2016: bebeluși îmbolnăviți, din Argeș

Anul 2016 a început cu un scandal care s-a întins pe durata a săptămâni întregi. Grav este că în mijlocul lui s-au aflat suflete, suflete de copii mici.

În luna ianuarie la Spitalul de Pediatrie din Pitești au ajuns copii pe bandă rulantă cu tulburări digestive grave. În primă fază nu s-a reușit punerea unui diagnostic clar. Pe lângă acest fapt s-a întârziat cu 10 zile anunțarea Direcției Sanitare și implicit declanșarea unui anchete epidemiologice.

Pe 29 ianuarie a ajuns primul copil la Spitalul de Pediatrie din Pitești. Inițial părinții au refuzat internarea, însă după două zile au ajund din nou cu copilul la spital. Diagnosticul pus de medici: sindrom hemolitic uremic. A fost trimis de urgență la spital în București. Din păcate, în ciuda eforturilor, medicii de la Spitalul „Marie Curie” nu l-au putut salva. Copilul a murit pe 4 februarie.

Dureros și îngrijorător este faptul că nu a fost singurul caz. Alți doi copii dintre cei 12 care au ajuns la spital au murit. Au urmat anchete, verificări, însă sursa infecției nu a putut fi stabilită.

De la scandalul bebelușilor îmbolnăviți au urmat altele la fel de grave.

Scandalul Hexi Pharma: Dezinfectanți diluați de 4000 de ori

În luna mai, jurnalistul Cătălin Tolontan a scos la iveală neregulile dezinfectanților Hexi Pharma. Scandalul a luat amploare și s-a ajuns până la moartea patronului, Dan Condrea, într-un accident rutier catalogat drept sinucidere.

Ancheta făcută de Cătălin Tolontan a arătat că dezinfenctantul folosit de peste 200 de spitale din țară era diluat. Ministerul Sănătății a spus la momentul respectiv că dezinfectantul era diluat chiar și de 4000 de ori. Aceasta descoperire avea să fie făcută în plin proces de luptă cu infecțiile nosocomiale din spitale.

La câteva zile după izbucnirea acestui scandal, ministrul Patriciu Achimaş Cadariu și-a dat demisia.

„Am avut o discuţie cu premierul Dacian Cioloş după ce în prealabil anunţase că va fi întrunită o comisie pentru soluţionarea problemei dezinfectanţilor. Au existat diferenţe de abordare motiv pentru care am decis să îmi înaintez demisia.”

Ancheta a mers mai departe și s-au descoperit contracte încheiate în mod preferențial cu firma Hexi Pharma. Înainte cu o zi să fie audiat, patronul Dan Condrea a murit. El a fost implicat într-un accident rutier, catalogat drept sinucidere.

Anul 2016 a ajuns la final și nu există o soluție în acest dosar. Augustin Lazăr, procurorul General al României, a anunțat că în februarie 2017 va fi dată o soluție.

„Probaţiunea a ajuns în stadiul final de administrare. Avem acum ultimele probe cum ar fi rapoartele de expertiză care au fost depuse la dosar şi care trebuiesc traduse în limba română. Apoi, se va face imediat o evaluare a tuturor probelor în raport de aceste rezultate ale raportului de expertiză şi vom avea cel târziu în februarie soluţia emisă în acest dosar”, a declarat Augustin Lazăr.

Erori grave în sistemul medical: Larve descoperite în rănile unui pacient și transfuzii de sânge greșite

La mijlocul anului 2016 alte scandaluri în sistemul medical a oripilat opinia publică. La Spitalul de Arsuri din București au fost descoperite larve pe rănile unui pacient. Descoperirea a fost făcută de Cătălin Tolontan, jurnalist Gazeta Sporturilor.Pe 14 iulie, o înregistrare video de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală arată un pacient care avea viermi într-o plagă din spatele urechii.

Și nu este singurul scandal de la Spitalul de Arși.

O femeie a murit în urma unei transfuzii de sânge greșită. Avea 79 de ani și fusese adusă în stare gravă din județul Călărași, după ce a fost mușcată de un câine.

De asemenea, o altă femeie a intrat în comă după ce i s-a făcut o transfuzie cu sânge greșită la Spitalul CF2.

Un alt scandal are în centru Spitalul Malaxa. Fostul Manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, este urmărit penal pentru delapidare și luare de mită. Procurorii DNA evaluează prejudiciul la 1,9 milioane de lei.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai 2009 – noiembrie 2016, medicul a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea bani din casieria spitalului.

De asemenea, în perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, Secureanu a cerut unei societăți comerciale care avea contract cu spitalul să îi plătească o serie de deplasări în străinătate și în țară.

Medicul Gheorghe Burnei, experimente pe copii

Luna decembrie a venit cu un alt caz șocant. Este vorba despre medicul Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie”. Medicul Gheorghe Burnei este cercetat pentru luare de mită. Potrivit procurorilor chirurgul ortoped a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii copiilor pe care îi avea în grijă.

De asemenea, medicul preleva de la copii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor. Țesuturile erau păstrate într-un frigider din spital erau apoi transplantate altor copii.

50 de familii au depus plângere pe numele medicului Burnei pentru malpraxis.

Aceste evenimente nefericite, multe dintre ele provocate de erori umane, reprezintă o altă pată neagră a României.

Știri pe același subiect

Șocant! Medicul Burnei implanta oase de vită la copii, potrivit surselor judiciare
Un nou caz revoltator: femeie in coma, dupa o transfuzie cu o grupa de sange gresita
Caz SOCANT la Spitalul de Arsi! A murit dupa o transfuzie gresita!
Un nou caz socant! Pacient cu viermi in rana de la picior
LISTA SPITALELOR din Romania care folosesc IN CONTINUARE produse Hexi Pharma

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top