Connect with us
Raed Arafat: vești noi pentru frizerii și saloane

Social

Raed Arafat face declarații incredibile despre justiție

Justiția din România se află într-o situație fără precedent. Raed Arafat a făcut declarații controversate alături de Streinu-Cercel, iar magistrații cer apărarea justiției. Forumul Judecătorilor din România – FJR alături de Inițiativa pentru Justiție solicită Consiliului Superior al Magistraturii apărarea independenței sistemului judiciar. Aceștia au fost ofensați de declarațiile șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

Raed Arafat face declarații incredibile despre justiție

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „prof. Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, au făcut declarații despre achizițiile publice efectuate în perioada stării de urgență.

„Declaraţiile unor reprezentanţi oficiali ai statului român sau ai entităţilor publice implicate în demersurile de combatere a actualei pandemii, de natură a pune presiune asupra activităţii procurorilor în aspecte vizând eventuale cercetări judiciare asupra achiziţiilor publice realizate în această perioadă, precum şi a judecătorilor, cu ocazia soluţionării unor asemenea dosare, sunt nepotrivite şi pot afecta independenţa sistemului judiciar”, au declarat magistrații în solicitarea către CSM.

Magistrații au menționat că Adrian Streinu Cercel ar fi declarat la un post de televiziune:

„După ce se termină bolâşniţa asta, pandemia, or sa vină alţii să ne tragă de mânecă: dar cum aţi realizat voi achiziţiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor.”

În aceeași direcție a vorbit și Raed Arafat care a spus:

„Cine a ocolit birocraţia acum pentru achiziţii sanitare să nu fie pedepsit! (…) Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă. Nimeni n-o să mai facă nimic pe viitor. Sunt două aspecte – pentru aspectele reale de corupţie nu ai ce zice. Dacă pentru depăşirea unor aspecte birocratice cineva a încălcat o procedură, o regulă, luând în considerare că azi discutam de măşti şi peste două ore nu mai erau şi trebuia să te mişti foarte rapid”.

Conform FJR, chiar dacă starea de urgență a fost decretată, faptele de corupție/ alte fapte penale nu trec nepedepsite. Acest lucru se aplică mai ales în cazul achizițiilor de echipamente medicale. Comisia de la Veneția a spus că „şi în cele mai deosebite stări de urgenţă, domnia legii trebuie să prevaleze”.

Declarația de la Geneva a constatat că

„rolul justiţiei şi al profesiilor juridice este esenţial în salvgardarea drepturilor omului şi a statului de drept în perioade de criză, inclusiv atunci când se declară stare de urgenţă. Sistemul judiciar are un rol esenţial în controlul celorlalte puteri ale statului şi se asigură că orice legi şi măsuri adoptate în perioada de criză respectă statul de drept, drepturile omului şi, dacă este cazul, dreptul umanitar internaţional. În perioadele de criză, principiul controlului judecătoresc asupra celorlalte puteri ale statului este indispensabil funcţionării efective a statului de drept. Judecătorii trebuie să îşi menţină autoritatea în scopul exercitării competenţei lor, în calitate de arbitri finali, de a asigura aplicarea legii. Însuşi sistemul judiciar trebuie să aibă singur capacitatea de a decide asupra atributului jurisdicţional şi a competenţei de a se pronunţa într-o cauză”.

„În acelaşi registru, GRECO (Grupul de state împotriva corupţiei) a avertizat, la 21.04.2020, asupra riscurilor crescute de corupţie în contextul urgenţei sanitare provocate de pandemia de COVID-19. Astfel arătând că sectorul sănătăţii este expus îndeosebi din cauza urgenţei necesităţilor imediate de echipamente medicale şi a simplificării regulilor referitoare la achiziţiile publice, a serviciilor medicale supraîncărcate şi a personalului medical surmenat. Corupţia putând exista sub diverse forme: mită în serviciile conexe sectorului medical, conflicte de interese, rolul lobby-ului în cercetarea şi dezvoltarea unor noi produse, dar şi comercializarea produselor medicale contrafăcute”, mai scrie în solicitare.

GRECO

GRECO a invitat totalitatea autorităților centrale, regionale și locale să folosească un maximum de transparența în deciziile lor. Aceste decizii trebuie să fie controlate și responsabile.

„Judecătorul este independent de celelalte puteri ale statului, subordonându-se doar Constituţiei şi legii. Procurorul, în limitele legii, este independent în activitatea de efectuare a urmăririi penale. Acesta neprimind ordine sau dispoziţii din partea niciunei alte persoane sau entităţi. Procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală. A poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege. De asemenea, procurorul supraveghează ca actele de urmărire penală să fie efectuate cu respectarea dispoziţiilor legale”, mai declară magistraţii.

Așadar, Raed Arafat și Adrian Streinu Cercel au făcut declarații care au „enervat” magistrații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top