Connect with us
Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la 10 ani și 2 luni de închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA

Știri

Sorin Ovidiu Vântu și Liviu Luca, condamnați la 10 ani de închisoare

Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la 10 ani și 2 luni de închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA. Liderul de sindicat Liviu Luca a primit și el o condamnare de 10 ani, în același dosar. Decizia nu este definitivă.

Pedepsele sunt rezultatul contopirii cu condamnări primite de cei doi în alte dosare.

Sorin Ovidiu Vântu și Liviu Luca se află momentan în închisoare. Cei doi au fost condamnați în iulie 2016 la câte șase ani de închisoare în dosarul privind falimentarea frauduloasă a companiei Petromservice.

Vântu și Luca au fost primiși în judecată pentru delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA, în ianuarie 2014. Alte opt persoane sunt implicate în dosar, sub acuzația că ar fi implicate alături de cei doi într-o grupare specializată în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și spălare de bani.

În perioada 2005 — 2006, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca și Octavian Țurcan au inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop inițial obținerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, potrivit DIICOT.

În final, fondurile au fost utilizate chiar în dauna Asociației și implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold LTD (controlat la acel moment de Vîntu și ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), participațiile (acțiunile) Asociației Salariaților diminuându-se de la 50% la 25%.

Scopul final a fost dobândirea controlului total în Adunarea Generală a Acționarilor la PSV Company. Banii utilizați au aparținut patrimoniului Asociației Salariaților din SNP Petrom SA.

Sorin Ovidiu Vântu mai are două condamnări definitive

În 22 iulie, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitive la şase ani şi două luni de închisoare în dosarul privind devalizarea companiei Petromservice. Fostul lider al sindicatului din Petrom Liviu Luca a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare. Gheorghe Şupeală, fostul director al Petromservice a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare, în același dosar.

Sorin Ovidiu Vântu mai are două condamnări definitive. În dosarul privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă, Vântu a primit un an de închisoare, iar pentru favorizarea lui Nicolae Popa, care a plecat din ţară după prăbuşirea FNI şi apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Pentru pedeapsa de un an de închisoare, Vântu a stat după gratii din 21 iunie 2012 până în 1 mai 2013. Pentru favorizarea lui Nicoale Popa, omul de afaceri a stat închis din 25 ianuarie până în 19 noiembrie 2014.

Citește și: Cătălin Rădulescu, condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare

Sorin Ovidiu Vântu a fost eliberat condiţionat din penitenciar în 19 noiembrie 2014, dar în 22 iulie 2016 a fost reîncarcerat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top