Știri
Un deputat vrea să modifice legislația privind alocația. Ce ar urma să se întâmple cu banii pentru copii
Un deputat român vrea să modifice legislația privind alocația copiilor, astfel încât aceasta să nu mai fie cheltuită pe viciile părinților.
Deputatul social-democrat Silviu Macovei a anunțat că depune o inițiativă legislativă care să facă imposibilă cheltuirea alocației pentru copii pe alcool, țigări sau cafea.
În acest sens, parlamentarul PSD propune ca alocația să vină prin intermediul unor bonuri cu care să se poată cumpăra doar produse necesare copiilor.
„Am să susțin această inițiativă legislativă nu pentru a-i judeca pe unii români care trăiesc din alocațiile copiilor și nici pentru a complica un sistem de sprijin financiar oferit de Statm ci fiindcă sărăcia și poate, câteodată, reaua voință îi împinge pe unii părinți să folosească banii din alocație pentru a-și finanța viciile. Iar acei bani nu le aparțin, ci copiilor lor!
Iar noi trebuie să ne asigurăm că acești bani sunt folosiți strict pentru nevoile celor mici!” a explicat deputatul Silviu Macovei, conform Libertatea.
Silviu Macovei spune că vrea să introducă în legea alocațiilor de stat pentru copii inclusiv ”amenzi atât pentru părinți, cât și pentru comercianții care acceptă trocuri sau alte moduri de folosire a acestor bonuri valorice pentru cumpărarea de băuturi alcoolice, țigări sau cafea”.
Parlamentarul consideră că prin inițiativa sa va împiedica alocația copiilor să se ducă pe băutură și că astfel banii vor fi folosiți în folosul copilului, prin achiziționare de rechizite sau haine.
Ce prevede în acest moment legislația privind alocația copiilor în România
Copiii și tinerii din România cu vârsta de până la 18 ani și, în anumite cazuri, chiar și mai mari au dreptul de a primi lunar o sumă de bani din partea statului.
Valoarea alocației de stat pentru copii nu a mai suferit modificări de la jumătatea lui 2015. Astfel, și în 2018, alocația pentru copii își păstrează valoarea din anul anterior. Cuantumul alocației se stabilește în raport cu indicatorul social de referință (ISR), care este în prezent de 500 de lei, astfel:
– 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap). Această se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție prevăzute de legislația în vigoare;
– 0,168 ISR (84 de lei) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani și pentru liceenii de peste 18 ani;
– 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei și 18 ani.
Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii stipulează că aceasta se plătește „unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe bază deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare”.
În cazul tinerilor care repetă un an școlar, nu se mai acordă alocația de stat, cu excepția situației în care aceștia sunt nevoiți să repete anul școlar din motive medicale.
Beneficiază de alocație de stat pentru copii și copiii cetățenilor străini, precum și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți/rezidente în România, în condițiile legii, dacă locuiesc împreună cu părinții.
Citește și: Noi promisiuni ale PSD pentru pensionari. Ce ar urma să se întâmple până 2020 cu pensia
Citește și: Programul pentru Şcoli: Elevii vor primi fructe, lapte şi produse de panificaţie