Știri
Vârstnicii singuri vor avea parte de un program de prevenţie a afecţiunilor neurologice
În ajutorul celor bătrâni! Asociaţia Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor şi Clinica de neurologie Neuroaxis vor lansa sâmbătă un program de prevenţie gratuit, destinat bătrânilor singuri, dar şi voluntarilor care lucrează cu persoanele de vârsta a III-a, menit să atragă atenţia asupra bolilor din sfera neurologică ce pot apărea preponderent la persoanele vârstnice.
Potrivit unui comunicat de presă a asociaţiei, întâlnirile, ce se vor desfăşura periodic, sunt concepute ca nişte sesiuni de informare în care vârstnicii, dar şi voluntarii asociaţiei vor primi de la medicii specialişti informaţii practice despre prevenţie, tratament şi simptome şi vor putea pune întrebări despre propria stare de sănătate.
La prima întâlnire, ce se va desfăşura la Clubul Seniorilor din cadrul DGASPC Sector 2, cei prezenţi vor putea afla mai multe despre accidentul cardiovascular, care cauzează anual în România aproape 55.000 de decese.
„Este crucială recunoaşterea semnelor unui AVC, deoarece aceasta poate salva persoana afectată de la moarte sau de dizabilităţi majore.
”Pentru ei, sunt importante…”
Timpul şi modul în care reacţionăm pot face această diferenţă, există o fereastră de timp în care putem acţiona pentru a minimiza efectele AVC. Riscul de apariţie a unui AVC creşte odată cu înaintarea în vârstă şi implică factori ce pot fi preveniţi sau controlaţi.
De aceea, stilul de viaţă adecvat şi controalele regulate sunt esenţiale”, a precizat medicul neurolog Dan Mitrea, citat în comunicatul de presă.
„Cu ajutorul voluntarilor, Asociaţia Niciodată Singur vizitează lunar la domiciliu peste 300 de vârstnici singuri şi izolaţi din mai multe zone din România.
Citește și: 9 modalități de încetinire a procesului de îmbătrânire
Pentru a preveni, e important ca voluntarii noştri să ştie şi să observe simptomele anumitor boli specifice vârstei a III-a. De asemenea, mulţi dintre vârstnicii beneficiari locuiesc singuri, ceea ce îi face foarte atenţi la starea de sănătate şi la simptomele pe care le au.
Pentru ei, sunt importante întâlniri regulate cu medici de diferite specializări”, a spus Beatrice Culda, director executiv Asociaţia Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor.