Connect with us
Cum se curăță aurul. Câte tipuri de aur există

Utile

Cum se curăță aurul. Câte tipuri de aur există

Cum se curăță aurul. Bijuteriile din aur, precum și bijuteriile în general sunt obiecte valoroase a căror durabilitate depinde în mare măsură de noi. Unde le păstrăm, cum le curățăm, dar și cum le purtăm. Sunt elemente foarte importante care ne ajută să ne bucurăm de ele toată viața. Bijuteriile din aur nu sunt dificil de întreținut și nu trebuie duse neapărat la bijutier. Putem și noi acasă să le îngrijim astfel încât să-și păstreze frumusețea și strălucirea cât mai mult timp.

Cum se curăță aurul

După purtări repetate, bijuteriile din aur ajung să-și piardă strălucirea. Din fericire există suficiente metode de a le ajută să arate din nou, spectaculos. Mai mult este important de știut că putem face asta chiar noi, acasă, fără să le ducem la bijutier ori la o altă persoană specializată.

Există metode prin care puteți reda luciul bijuteriilor din aur, fără a afecta în niciun fel materialul din care sunt fabricate. Astfel, veți îndepărta depunerile de praf, dar și uleiurile care ajung de pe pielea noastră pe bijuterii și le pot eroda, în timp.

Există anumite reguli pe care trebuie să le respectați în funcție de bijuteria pe care vreți să o curățați. Nu există soluții minune sau tehnici speciale. Este nevoie de puțină răbdare și atenție.

Pentru a curăța bijuteriile din aur, puteți folosi o soluție din apă călduță și săpun lichid, în care să lăsați bijuteriile la înmuiat timp de 15-20 de minute.

Cu o periuță moale, îndepărtați apoi depunerile de pe bijuterii, fără să apăsați foarte tare. Pentru a le reda luciul, uscați bijuteriile cu ajutorul unei bucăți de piele de căprioară.

Foarte important, bijuteriile din aur pot fi curățate eficient și cu alcool sau cu spirt, care vor îndepărta imediat reziduurile.

Soluție cu bicarbonat pentru curățarea bijuteriilor din aur

Dacă vreți să vă curățați acasă bijuteriile din aur puteți prepara o soluție, amestecând o parte de amoniac cu șase părți de apă. Scufundați bijuteriile timp de un minut în acest amestec, clătiți bine și uscați fiecare piesă în parte.

Nu lăsați bijuteriile la înmuiat în soluția cu amoniac mai mult de un minut!

Urmând același procedeu puteți folosi o soluție formată din apă și bicarbonat de sodiu. Această soluție nu deteriorează aurul și nici nu îl zgârie, dar este recomandat să o folosiți doar pentru a reda strălucirea bijuteriilor din aur.

Oțetul este foarte eficient în a reda strălucirea bijuteriilor din aur. Tot ce aveți de făcut este să puneți bijuteriile într-un bol cu oțet, timp de 20-30 de minute. Curățați-le apoi cu o periuță de dinți, clătiți-le și uscați-le cu o cârpă moale.

Câte tipuri de aur există

Aurul galben
Aurul galben este rezultatul combinației între aur pur cu argint, cupru și zinc. Această culoare este privită ca fiind cea mai pură culoare pentru bijuterii. De asemenea, este hipoalergenică și dintre toate culorile disponibile, aceasta nu necesită foarte multă întreținere.

Aurul alb
Aurul alb este rezultatul combinației între platină și aur. În unele cazuri, paladiul este folosit în locul platinei. Însă, și acesta poate fi făcut, de asemenea, dintr-o combinație de paladiu, aur, zinc și nichel. Aurul alb rezistă mult mai mult la zgârieturi și este mai durabil decât aurul galben. Mai mult, este o alternativă mai ieftină în comparație cu platina sau aurul galben.

Aurul roșu
Aurul roșu (cunoscut și sub denumirea de aur roz) este un aliaj de argint, aur și cupru. Aurul roșu își ia culoarea din cupru. Este, de asemenea, mai accesibil la preț decât celelalte variante datorită conținutului de cupru. În plus, este mai durabil și mai rezistent decât aurul alb sau cel galben.

Aurul verde
Aurul verde (cunoscut și sub denumirea de electrum) este un aliaj de argint, aur și uneori cupru. Culoarea verde a aliajului este dată de argint.

Continue Reading
You may also like...

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Utile

To Top