Connect with us
Merită să preiei un leasing auto gratuit, fără avans de la o persoană fizică sau o firmă?

Utile

Merită să preiei un leasing auto gratuit, fără avans de la o persoană fizică sau o firmă?

În termeni simpli, leasingul este o formă de credit în care compania de leasing este cea care cumpără bunul pe care îl doriți, în schimbul unei sume lunare prestabilită în baza unui contract. Cel mai des, termenul de leasing este întâlnit în industria automobilelor. Merită sau nu să preiei un leasing auto gratuit, fără avans, de la o persoană fizică sau juridică?

Ce este leasingul

Leasingul este o operațiune comercială prin care o parte denumită locator/finanțator, transmite celeilalte părți, denumită locatar/utilizator, la solicitarea acesteia din urmă, contra unei plăți periodice, denumită rată de leasing, dreptul de folosință al unui bun al cărui proprietar rămâne pentru o perioadă determinată de timp.

Pe tot parcursul contractului care este de minim 12 luni conform legii, societatea de leasing rămâne proprietarul bunului ce face obiectul contractului de leasing.

Cum se derulează un astfel de contract

Achiziționarea unei mașinii în sistem leasing este o soluție la care apelează tot mai mulți români, fie vorba de persoane fizice sau companii. Conform legii, operațiunile de leasing se clasifică în leasing financiar și leasing operațional. În cazul leasingului financiar, deductibilitatea apare la nivelul amortizării și dobânzii de leasing. Valoarea reziduală este de 20%.

Leasingul financiar este mai des folosit decât cel operațional. Se aseamănă cu un credit bancar. Clientul își achiziționează mașina prin intermediul unui împrumut, pe care îl rambursează apoi în rate.

Cât durează contractul, proprietarul mașinii este firma de leasing, urmând ca abia la finalul contractului, clientul să devina proprietar. Riscurile și beneficiile aferente dreptului de proprietate trec însă asupra utilizatorului încă din momentul semnării contractului.

Pe de altă parte, există și varianta leasingului operațional, care, în România, este o soluție mai puțin utilizată. Este un contract care seamănă în multe privințe cu unul de închiriere.

În cazul acestui tip de leasing, rata lunară nu se va calcula ținând cont de o rată a dobânzii, ci in functie de gradul de depreciere a mașinii pe perioada contractului si de marja de profit a companiei de leasing.

În ceea ce privește leasingul operațional, clientul nu va deveni proprietarul mașinii la finalul contractului. În cazul în care el intenționează să cumpere mașina, el va trebui să negocieze un preț la expirarea contractului cu firma de leasing, ca și cum ar achiziționa mașina direct de pe piața second-hand.

 

Continue Reading
You may also like...

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Utile

To Top