Connect with us

Știri

CALENDAR ORTODOX: Un mare sfant este celebrat astazi, 17 decembrie. Multi romani ii poarta numele

Astazi, 17 decembrie, romanii il serbeaza pe Sfantul Proroc Daniel si pe Sfintii trei tineri:  Anania, Azaria si Misail.

Sfantul Proroc Daniel este aparator al dreptei credinte in Vechiul Testament si este praznuit cu sapte zile inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului deoarece provenea din semintia lui David, din care faceau parte si rudele dupa neam ale Mantuitorului.

ARSENIE BOCA, sfaturi despre POSTUL CRACIUNULUI! Cum le spune Sfantul Ardealului enoriasilor sa posteasca

Sfantul Proroc Daniel a fost dus impreuna cu regele Ioachim al iudeilor dar si cu alti tineri iudei, intre care si trei prieteni ai sai: Anania, Azaria si Misail in robia babiloniana in anul 597-538 i.Hr.

Cu scopul de a-i apropia pe iudei, imparatul Nabucodonosor a poruncit mai marelui palatului sau, sa-i invete carte si limba haldaica pe cei mai reprezentativi dintre tinerii acestui neam aflat in robie. Nabucodonosor planuia sa faca din ei slujitori credinciosi tronului.  In plus le-a fost schimbat si numele: Daniel a fost numit Baltazar, Anania — Sedrah, Azaria — Abdenago, iar Misail — Misah.

Calugarii de la Dervent au dat daruri de Craciun copiilor nevoiasi: „Sa sa fim bogati in spirit, pentru ca valorile spirituale sunt mai de pret decat cele materiale”

Sfanta Scriptura mentioneaza ca Daniel si prietenii lui tineau foarte mult la legea parinteasca. Cu toate ca aveau dreptul sa manance si sa bea din masa imparatului, acestia s-au hranit cu mancaruri de legume ca sa nu se pangareasca. Astfel ca, Dumnezeu le-a rasplatit curatia cu intelepciune si frumusete.

Din cauza intrigilor slujitorilor babilonieni, care i-au spus imparatului Nabucodonosor ca cei trei prieteni ai lui Daniel au refuzat sa se inchine unei statui ridicata de imparat, acestia au fost aruncati intr-un cuptor incins, insa Dumnezeu i-a ocrotit si focul s-a prefacut in roua (Daniel III, 17).

Sfantul Proroc Daniel a ramas cunoscut pentru darul de a talmaci visele. In Vechiul Testament, cartea care ii poarta numele cuprinde talcuirea viselor ultimilor doi regi ai Babilonului, Nabucodonosor si Baltazar, dar si viziunea Sfantului Proroc Daniel despre timpul care va trece pana la venirea lui Mesia, descoperirea despre vremurile din urma ale omenirii, despre Antihrist si invierea mortilor.

CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii din Postul Craciunului

Dupa cucerirea Babilonului de catre regele Darius I al persilor in anul 518 i.Hr., Sfantul Proroc Daniel nu s-a intors in tara sa cu fratii sai iudei deoarece nu a dorit sa-i lase singuri pe cei care nu puteau pleca.

Din cauza intrigilor, noul cuceritor a fost nevoit sa porunceasca ca Sfantul Proroc Daniel sa fie aruncat intr-o groapa cu lei, insa Dumnezeu a avut grija de robul sau si leii nu s-au apropiat de el (Daniel VI, 17-29).

Sfantul Prooroc Daniel a trait aproape 90 de ani si a fost ales de Dumnezeu sa sustina poporul evreu pe langa stapanitorii sai si sa faca cunoscut printre pagani pe adevaratul Dumnezeu.

Daniel insemna, in evreieste, „Dumnezeu este judecatorul meu“. Sfantul Proroc Daniel se numara intre cei patru mari Proroci ai Vechiului Testament, impreuna cu Sfintii Isaia, Ieremia si lezechiel.

Sursa text www.crestinortodox.ro

Sursa foto iconsbyfathervladimir.com

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top