Spiritualitate
Calendar ortodox 18 ianuarie 2021. Cine sunt marii sfinți sărbătoriți
Calendar ortodox 18 ianuarie 2021. Ziua de luni este una extrem de importantă pentru credincioși, deoarece atunci sunt sărbătoriți doi sfinți importanți. Astfel, la 18 ianuarie, biserica îi cinstește pe sfinții Atanasie și Chiril. În această zi se respectă mai multe obiceiuri și tradiții.
Sfinții Atanasie și Chiril, 18 ianuarie
Sfinţii Atanasie şi Chiril au luptat împotriva a două dintre cele mai mari erezii: arianismul şi nestorianismul. Cel dintâi a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combătut pe Arie (arianismul), care susţinea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi fiinţă creată. Toată viața lui a luptat pentru a demonstra adevărul și a chinuit multe pentru a arăta cine este Dumnezeu cu adevărat.
Sfântul Chiril al Alexandriei a făcut ca Fecioara Maria să fie recunoscută drept Născătoare de Dumnezeu. l-a combătut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie susţinea că în Iisus Hristos există doua-persoane – persoana divină a Fiului lui Dumnezeu, născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii şi persoana umană sau istorică a lui Iisus Hristos, care s-a născut din Fecioara Maria.
În această perioadă se sărbătoresc Circovii de iarnă, respectiv Sfinții Petru, Antonie cel Mare, Atanasie și Chiril. Despre ei se spune că sunt responsabili pentru stârnirea furtunilor năprasnice, a viscolului, vârtejurilor, trăsnetelor și a altor fenomene naturale distrugătoare și aducătoare de pagube.
În zilele de 16, 17 și 18 ianuarie nu se fac treburi casnice, nu se coase și nu se spală. Femeile nu au voie să-și perie părul și să îl tundă și trebuie să dea de pomană celor nevoiași, pentru sufletele celor adormiți.
”Pe ierarhii Domnului, pe tâlcuitorii dogmelor; pe păstorii alexandrinilor propovăduitori ai adevărului, perechea cea iubită de Dumnezeu; pe străluciţii luminători, risipitori ai întunericului celor nelegiuiţi:
Pe Sfântul Atanasie cel Mare, secerătorul ereticilor, împreună cu Sfântul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe Născătoarea de Dumnezeu, veniţi toţi iubitorii de prăznuire şi adunându-ne cu veselie şi cu cântări să-i cinstim; că ei se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru noi toţi.
Rugăciunea Sf Atanasie. Laudă aducând Sfântului Atanasie, ca şi cum aş lăuda fapta cea bună, lauda mea o îndrept mai ales către Dumnezeu, de la Care se dă oamenilor harul faptelor bune, cel vrednic de laudă, al cărui chip şi pecete însufleţită a fost Sfântul Ierarh Atanasie.
Rugăciunea Sf Atanasie. De Dumnezeiasca înţelepciune fiind plin, fericite şi mai mult decât soarele cu viaţa de înger strălucind, cuvioase, ai covârşit Legile laudelor noastre. Ci, primeşte, părinte, să te lăudăm după cuviinţă.
Amin!”