Connect with us

Știri

Cum sa te comporti cu poliţiştii în trafic

Iată ce drepturi ai dacă eşti oprit în trafic de un poliţist.

1. Subpoziţie: Polițistul care te-a oprit trebuie să îți prezinte legitimația, iar refuzul de a prezenta actele poate duce la anularea unei eventuale amenzi.

Adevăr: Legea 218 din 23 aprilie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române prevede:

ART. 41 (1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul este obligat să prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu, după caz, pentru a-şi face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a poliţistului ar fi periclitată.

Acest lucru înseamnă că dacă polițistul are insignă pe piept, nu mai e obligat să prezinte şi legitimaţia de serviciu.

2. Subpoziţie: Când este filtru, poți să ceri ordinul de serviciu. În acesta trebuie să fie menționate: data, orele, străzile și numele persoanelor care participă la filtru.

Adevăr: Nu oricine poate intra în posesia acestor informații. Data, ora și locul în care polițiștii își desfășoară activitatea sunt informații interne la care au acces doar șefii polițiștilor.

3. Subpoziţie: Dacă primești amendă, trebuie să semnezi că recunoști fapta și că iei la cunoștință amenda. Dacă nu semnezi pentru recunoașterea faptei, se merge în instanță.

Adevăr: Procesul verbal are doar rubrica „Alte mențiuni”, nu și cea pentru recunoașterea faptei.

4. Subpoziţie: Oamenii legii trebuie să spună motivul pentru care te-a oprit. Nu este permis de lege să fie oprite mașinile și apoi să fie căutat motiv de a da amendă.

Adevăr: Hotărârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice:

Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează şi în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei.

Nu se poate discuta despre oprire fără motiv dacă polițiștii pot opri autovehicule pentru „verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege”.

 

CONTACT REDACTIE Email: cc@smartactivity.ro Telefon: +4021 795 88 02 Dacă ai surprins o știre, scrie-ne pe adresa redactie@huff.ro, unde ne poți trimite imagini foto sau video. Publisher Adrian Vrauko Email: adrian@teotrandafir.com Consultant Anamaria Lembrău, email: anamaria@teotrandafir.com Redactori CATALIN NAE, email: catalin@teotrandafir.com CRISTINA BOSIOC,email: cristina@teotrandafir.com DANIEL ȘUTA, email: daniel@teotrandafir.com Publicitate email: sales@smartactivity.ro Departament VIDEO Producator general – Raluca Oprea email: raluca.oprea@teotrandafir.com Programator Bogdan Iacob / Telefon: 0217958802 Departament Juridic / Legal Cabinet de avocat ROBERT CIUREA email: office@avciurea.ro Director General Adrian Vrauko email: adrian@teotrandafir.com Huff.ro este administrat și deținut de SMART ACTIVITY SRL Date despre companie Adresa de corespondenta: Calea Calarașilor, numarul 173, București, Sector 3 COD FISCAL: RO34042388 CIF: J40/1060/2015 Huff.ro este un site de știri care folosește fluxurile agențiilor de presă: Mediafax, Agerpres, dar și surse proprii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top