Connect with us
telefonul-18092015

Știri

Telefonul: inventia care a unit oamenii din toate colturile lumii

Una dintre cele mai importante inventii din istoria omenirii a fost, cu desavarsire, telefonul. Dar care este povestea lui?

Dorinta oamenilor din toata lumea de a putea comunica si pastra legatura indiferent de distanta a dat nastere uneia dintre cele mai mari inventii, telefonul.

Povestea telefonului a fost si ea, ca orice inventie, una controversata, dar apreciata. Cei care au luat hotararea ca este nevoie de un aparat prin care sa se scurteze timpul de comunicare intre oameni au fost englezii si americanii. Cel mai mare pas catre sistemul modern de comunicatii a fost facut cu un secol inainte de a exista internetul, in anul 1876.

Sursa foto: historia.ro

Sursa foto: historia.ro

Una dintre cele mai importante inventii ale omenirii a iscat un adevarat scandal legat de brevetarea sa, in urma cu nu mai putin de 139 de ani.

Momentul in care ideea unui dispozitiv capabil sa transmita sunetul prin intermediul electricitatii, inscris la Oficiul American pentru Brevete a fost 14 februarie 1876. Alexander Graham Bell este recunoscut drept inventatorul telefonului.

CITESTE SI: INVENTII DIN EGIPTUL ANTIC PE CARE LE FOLOSIM SI AZI

Cu toate acestea, dispozitive similare au fost construite si de italianul Antonio Meucci, in anul 1854, de Johann Philipp Reis, in anul 1860, dar si de Daniel Drawbaugh, in anul 1867. Sustinatorii acestor inventatori sunt de parere ca Alexander Graham Bell a furat ideea de la cei mentionati mai sus.

Sursa foto: historia.ro

Sursa foto: historia.ro

Din pacate, ceasta nu este singura controversa din jurul celei mai mari inventii a anilor 1800, telefonul. Potrivit documentelor, inevntia a fost inregistrata de doua ori in aceeasi zi. Ironia sortii a facut ca distanta de timp sa fie de doar patru ore, pe numele a doua persoane Alexander Graham Bell, iar mai apoi Elisha Gray.

Alexander Graham Bell, avea deja un dispozitiv gata de testare si nu doar atat. Acesta putea atesta cu probe si dovezi ca lucra la aceasta inventie de mai bine de doi ani. La doar 3 zile dupa ce Bell a implinit 30 de ani, instanta l-a numit inevntatorul telefonului.

Povestea nu se opreste aici. Pentru ca in acea perioada telegraful era in mare voga, lui Bell nu i-a fost atat de simplu sa isi faca cunoscuta la scala mondiala inventia de care astazi suntem cu totii atat de dependenti.

Sursa foto: historia.ro

Sursa foto: historia.ro

In ajutorul lui Bell a venit socrul sau Hubbard Sanders. Acesta a pus bazele Companiei de Telefonie Bell in data de 9 iulie 1877. Pentru ca Hubbard a fost un om de afaceri ambitios dar si administrator al companiei, inventia a inceput imediat sa vanda autorizatii pentru stabilirea de linii de telefonie intre firmele din acea perioada.

Aceasta strategie s-a dovedit ca fiind una inspirata, si astfel telefonul a inceput sa castige teren. Astfel ca, la mijlocul anului 1878, Hubbard reusise sa stranga deja un numar de 10.000 de utilizatori. Mai apoi, la inceputul anului 1881, socrul lui Bell controla deja 132.692 de telefoane.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top