Știri
Studiu BERD: Ce se întâmplă cu copiii născuți în perioada căderii comunismului
Un studiu comandat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) arată că aceia care s-au născut în anii care au marcat căderea comunismului în statele din Europa Centrală și de Est (printre care și România), precum și fosta URSS, sunt mai scunzi decât cei care s-au născut în plină eră comunistă, dar și decât cei născuți după această perioadă.
Diferența de înălțime între copiii născuți între 1989 și 1991, ajunși acum adulți și cei din generațiile de după ei și dinaintea lor, este de circa un centimetru, conform ineditului studiu BERD, citat de publicația franceză Le Figaro.
Experţii de la BERD au făcut analiza pe 51.000 de gospodării din 29 de foste state comuniste, dar au studiat şi patru state occidentale, care nu au trăit în comunism. Principala concluzie: adulţii care s-au născut în perioada în care a căzut comunismul sunt cu 1,1 centimetri mai scunzi decât cei născuţi înaintea lor, sau cei născuţi după ei.
Înălţimea medie a adulţilor din eşantion a început să scadă cu doi trei ani înainte de căderea blocului comunist, iar o tendinţă semnificativă de creştere a apărut abia după şase-şapte ani.
Perioada de tranziţie a însemnat în primul rând o recesiune brutală în majoritatea statelor ex-comuniste. Cercetătorii spun că tendinţa de scădere în înălţime este vizibilă mai ales în cazul statelor cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 15.000 de dolari. În plus, primii ani ai tranziţiei au cunoscut, pe lângă recesiune, şi o dezorganizare a serviciilor publice, în special în domeniul sănătăţii.
Citește și: Ce s-a găsit în poșeta Elenei Ceaușescu, imediat după execuție
Citește și: Documentar INEDIT realizat in perioada COMUNISTA pentru bucurestenii din anul 2080 VIDEO
Ciocos
26 mai 2017 at 18:32
Laturi….