Stil
Traditii si obiceiuri in luna martie!
Traditii si obiceiuri in luna martie! De ce nu este bine sa pronunti numele serpilor?
Luna martie este plina de traditii, obiceiuri si sarbatori. De la alegerea unei Babe, ziua mamei, impartirea mucenicilor sau Ziua Cucului, luna martie abunda de superstitii si traditii care isi au originea in cele mai vechi timpuri.
Te poate interesa si: Traditii 1 MARTIE. Ce trebuie sa faci de martisor!
Te poate interesa si: BABELE DIN MARTIE: cum iti alegi baba
- Martisorul. Simbolul primaverii, micul martisor a primit, inca din cele mai vechi timpuri, puteri speciale, asemanatoare celor unui talisman. El este considerat protector al sanatatii si dragostei si era purtat in trecut atat de fete, cat si de baieti. Printre numeroasele superstitii legate de martisor si care au supravietuit pana in zilele noastre este si aceea ca, dupa ce va fi purtat la incheietura, trebuie sa agatam snurul alb-rosu in pom, pentru roade bogate. Cei care locuiesc in mediul rural considera ca snurul care este asezat intr-un cuib va ajuta clostile sa scoata mai multi pui.
- Babele. Primele noua zile din luna martie sunt sub semnul Babei Dochia, o batrana inzestrata cu puteri magice si care-i pedepseste pe cei care lucreaza in acest interval. O legenda mentioneaza despre Baba Dochia ca aceasta a inceput pregatirile pentru a urca cu oile la munte spre sfarsitul lunii februarie. Ea ca crezut ca a venit deja vara, asa ca batrana nu a luat in seama sfaturile celorlalti ciobani. Drept urmare, si-a pus noua cojoace si a pornit la drum.Te-ar putea interesa si: MESAJE 8 MARTIE: Iata ce URARI ii poti face mamei sau iubitei tale!
Te-ar putea interesa si:Mesaje de 1 martie. Mesaje, urari de Martisor de trimis mamelor, iubitelor, sotiilor si prietenelorPotrivit superstitiilor din strabuni, „Baba” aleasa inainte de data de 1 Martie le va arata tuturor celor superstitiosi cum le va fi norocul si sufletul in acel an. In cazul in care Zilele Babelor vor fi mohorate si ploioase, persoana care si-a ales Baba va avea un an anevoios, cu suparari si greutati. Mai exista si superstitia ca tinerii care ajungeau la varsta insuratorii vor avea o viitoare mireasa ca ziua in care si-au ales Baba.
- Macinicii. Pe data de 9 martie, mai exact data echinoctiului de primavara in calendarul iulian (stil vechi), se suprapun doua sarbatori importante: ultima zi a Babei Dochia dar si praznuirea celor 40 de mucenici din Sevastia. In credinta populara, pe data de 9 martie se deschid mormintele si portile Raiului pentru sufletele celor morti si se dau de pomana Macinicii (cunoscuti si sub numele de Bradosi si Sfinti sau Mucenici). Acestia sunt preparati din aluat in forma de opt sau cerc. Potrivit fiecarei regiuni a tarii, barbatii obisnuiesc sa se cinsteasca in aceasta zi cu 36, 40 sau 44 de pahare cu vin. Traditia aceasta isi are originile in antichitate, atunci cand se credea ca barbatii care consuma vin vor fi mai sanatosi si mai puternici, deoarece vinul se va transforma in sange.
- Focurile ritualice cu ocazia Macinicilor. In foarte multe sate se aprind chiar si in zilele noastre focuri ritualice, dupa care se ard resturile vegetale prin gradini. In plus, se obisnuieste sa se afume prin cimitir si sa se stropeasca cu agheasma animalele si oamenii.
- Se spune ca in luna martie trebuie sa ne ferim sa pronuntam numele serpilor. Stramosii credeau ca cel care va vorbi despre taratoare in aceasta luna risca sa le intalneasca atunci cand va iesi la muncile campului.
- Cantecul cucului, boala in casa. Traditia spune ca cel care va fi „spurcat” de cuc in ziua de Buna Vestire va fi bolnav pe tot parcursul anului. Drept urmare, pe data de 25 martie, gospodarii care se trezesc cu noaptera in cap trebuie sa manance o bucatica de paine inainte de a iesi din casa. Tot de Buna Vestire, batranii obisnuiesc sa-si puna in buzunar cativa banuti, cu scopul de a avea noroc tot anul.
Sursa foto pixabay.com