Știri
Iohannis, despre cazul lui Gabriel Oprea: „Este nevoie de o curățire a clasei politice”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea arată că este nevoie în continuare de o „curăţire” a clasei politice şi ca Parlamentul să înţeleagă că nu este datoria sa să stabilească vinovăţii, dar a precizat că problema imunităţii nu este generală, ci doar a actualilor şi foştilor miniştri care sunt parlamentari, unde trebuie găsită o soluţie, scrie news.ro.
„Eu cred că acest vot arată foarte clar că este nevoie de o curăţire a clasei politice şi că este nevoie de o reformă parlamentară. Până nu reuşim să avem oameni curaţi în Parlament, nu vom putea mişca lucrurile. Nu am absolut nimic de împărţit cu nimeni, tuturor le urez numai bine. Dar, în politică, cine are o problemă trebuie să înţeleagă că nu poate să meargă mai departe până nu se rezolvă această chestiune”, a spus Iohannis.
El a arătat că cetăţenii nu pot avea încredere în Parlament în condiţiile în care există senatori şi deputaţi urmăriţi penal sau chiar condamnaţi.
Preşedintele a afirmat că este nevoie ca Legislativul să nu mai conţină „oameni care sunt şantajabili”, ci oameni care să îşi reprezinte în primul rând comunitatea.
„Lupta anticorupţie, curăţirea clasei politice este o necesitate. Fără această curăţenie nu vom putea să mergem mai departe, nu vom putea să contruim România aşa cum îşi doresc românii”, a explicat Iohannis.
Întrebat dacă Oprea ar trebui să îşi dea demisia din Parlament, preşedintele a afirmat că fiecare trebuie să hotărască singur ceea ce face.
„Senatul, Camera Deputatilor, trebuie să realizeze o dată pentru totdeauna că acolo nu se votează vinovăţia sau nevinovăţia cuiva. Asta se hotărăşte în instanţă”, a continuat Iohannis.
În privinţa problemei imunităţii parlamentarilor, Iohannis a explicat că unele prevederi sunt prevăzute în Constituţie şi sunt mai greu de modificat, altele apar în legislaţii secundare, dar a fost de acord că se pot face schimbări, cum ar fi în cazul cererilor de arestare preventivă, unde „se poate relaxa legislaţia pentru a permite justiţiei să îşi facă treaba”.
„Nu este nevoie să se renunţe la toate imunităţile. Un simplu parlamentar poate fi urmărit penal făra ca cineva să îşi dea acordul, poate fi condamnat. Problema se pune doar la foştii şi actualii miniştri. Ceea ce trebuie schimbat este doar cum punem ordine între aceşti oameni care sunt şi parlamentari şi fosti sau actuali miniştri”, a spus Iohannis.
În privinţa propriei sale imunităţi, ca preşedinte, Klaus Iohannis a afirmat că este „perfect dispus” să discute eliminarea ei, dar nu consideră că este rolul său să iniţieze o discuţie pe o temă care îl priveşte direct.
„Nu e nicio problemă, nu am ce ascunde. (…) Nu cred că eu trebuie să iniţiez o astfel de discuţie, pe imunitatea preşedintelui. Pe alte imunităţi, da”, a explicat el.
Senatorii au respins, luni, prin vot secret cu bile, cererea Procurorului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” şi şase abţineri, relatează news.ro.